Wat is het verschil tussen spaarrente en rente op de kapitaalmarkt?

| Uw geld

Er wordt veel geschreven over de rente, maar de ene rente is de andere niet. Een klant vroeg zich af wat het verschil is tussen de spaarrente en de kapitaalmarktrente.

  • Share

In Nederland ontvangen veel spaarders geen of bijna geen rente meer over hun spaargeld. Is dat de schuld van de banken? Nee, de spaarrente wordt namelijk sterk beïnvloed door het beleid van centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB).

Een bank gebruikt een deel van het spaargeld voor het verstrekken van leningen en hypotheken. Klanten kunnen op elk willekeurig moment hun spaargeld opnemen. Daarom zijn banken verplicht om ruime buffers aan te houden. Dat doen ze door een groot deel van het spaargeld te parkeren op een rekening bij de ECB.  

De ECB heeft de rente voor die banken stapsgewijs verlaagd van 3% in 2008 tot -0,5%. Banken moeten dus geld toeleggen om spaargeld van klanten tijdelijk bij de ECB te stallen. Dat verklaart waarom veel banken voor spaarders met een groot vermogen vaak een negatieve rente rekenen.

Hoe zit het met de kapitaalmarktrente?

De kapitaalmarktrente komt tot stand op obligatiemarkten. Vraag en aanbod bepalen daar de prijs van obligatieleningen, net zoals bijvoorbeeld met aandelen gebeurt op de aandelenmarkt. Aan de hand van de obligatiekoers, het couponrendement (de rente die elk jaar wordt uitgekeerd) en de resterende looptijd, kan berekend worden welk rendement een belegger gemiddeld per jaar zou maken als hij een obligatie koopt en tot het eind van de looptijd vasthoudt.  

Dat rendement daalt naarmate de beurskoers verder stijgt, aangezien de hoogte van het couponrendement en de eindaflossing vastliggen. Na een flinke koersstijging kan de beurswaarde van een obligatie zelfs oplopen tot boven het totale niveau van de uiteindelijke aflossing en de tussentijdse rente-uitkering. In dat geval wordt de rente negatief. De rente van Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar komt begin september bijvoorbeeld uit op -0,36%. Begin 2008 was dat nog meer dan 4%.

Ook de kapitaalmarktrente is dus stevig gedaald. En ook in dit geval spelen centrale banken een grote rol. Ze hebben de afgelopen jaren de rente omlaag geduwd door massaal staatsobligaties te kopen. De bedoeling hiervan is om het voor investeerders aantrekkelijker te maken om meer te investeren en zo de economische groei te stimuleren.

Wat merken we van de spaarrente en de kapitaalmarktrente?

De schommelingen van de spaarrente, worden uiteraard gevoeld door iedereen met een spaarrekening. Daarnaast hebben Nederlanders op verschillende manieren te maken met de kapitaalmarktrente. Veel banken koppelen de hypotheekrente aan deze rente. Dat verklaart waarom de hypotheekrente de afgelopen jaren stevig is gedaald. Aan de andere kant beleggen pensioenfondsen een groot deel van hun vermogen in obligaties van kredietwaardige landen.  

Deze partijen hebben geprofiteerd van de koersstijgingen van deze leningen. Op obligatiemarkten leidt een stijgende koers echter tot een dalende kapitaalmarktrente. Die lage rente maakt het voor deze partijen lastiger om de premies die ze ontvangen op een zodanige manier te beleggen dat ze er toch een aantrekkelijk rendement over halen.

Meer lezen over rentebewegingen en hoe de obligatiefondsen van Robeco daarmee omspringen:

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten