Wat kunnen beleggers verwachten van 2021?

| Visie

De aandelenmarkten hebben zich in de loop van 2020 snel hersteld van een felle Covid-19-koersdaling in het voorjaar. In het basisscenario van Robeco zet het koersherstel zich in 2021 stevig door.

  • Share

Ook na de jaarwisseling zal het Covid-19-virus veel invloed hebben op de stemming op de financiële markten. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van de wijze waarop beleidsmakers een balans vinden tussen volksgezondheid, het openstellen van de economie en persoonlijke vrijheden. In het basisscenario van Robeco voor beleggingsjaar 2021, wordt die balans een stuk makkelijker gemaakt door de introductie van meerdere vaccins en een toename van de testmogelijkheden.

Overheden helpen in dit scenario de economie verder op de been door het verlengen van stimuleringsmaatregelen, terwijl centrale banken de rente heel laag houden. De economieën van ontwikkelde landen kunnen dan tegen het eind van volgend jaar alweer terugkeren tot het niveau van voor de pandemie.

Aandelen: een veelbelovend jaar

De bedrijfswinsten kunnen snel stijgen tijdens het economisch herstel na de Covid-19-terugval. Hierdoor komt het verwachte aandelenrendement in het basisscenario uit op 10 tot 16% in 2021. Dat had zelfs nog meer kunnen zijn, aangezien de aandelenwaardering normaal gesproken ook snel oploopt in deze fase van de economische cyclus. Daar hebben beleggers met het koersherstel in 2020 echter al een flink voorschot op genomen.

Obligaties: grote verschillen

In het basisscenario ontstaan er in de obligatiewereld grote verschillen. High yield-obligaties profiteren bijvoorbeeld van een meevallend aantal faillissementen dankzij het stevige economische herstel. Het verwachte rendement voor dit marktsegment is 6 tot 8%, terwijl dat voor meer kredietwaardige bedrijfsobligaties 2 à 3% is. Aan de andere kant laat de negatieve rente zich voelen bij staatsobligaties van landen met een hoge kredietwaardigheid. Het verwachte rendement in dit segment bedraagt -1 tot -3%.

Andere scenario’s

Naast het basisscenario, heeft Robeco ook enkele alternatieven in kaart gebracht. In het meest gunstige geval komen er al snel meerdere vaccins beschikbaar en zijn er geen vertragingen bij de distributie daarvan. De economie komt dan al kort na de jaarwisseling weer op stoom en er komen bovendien aanwijzingen dat de inflatie gaat oplopen. In dit geval stijgen aandelen met ruim 20%, terwijl ook de grondstofprijzen stevig oplopen.

Aan de andere kant is er ook een kans dat het niet lukt om het virus onder controle te krijgen. In het pessimistische scenario nemen het aantal faillissementen en de werkloosheid toe. Aandelen dalen dan met ruim 10%, terwijl bijna alle andere beleggingscategorieën ook een slecht jaar doormaken. De grote uitzondering in dit scenario zijn staatsobligaties, die dan met 2% tot 4% kunnen stijgen. De positieve berichten over de effectiviteit van verschillende vaccins, leiden ertoe dat het pessimistische scenario steeds minder waarschijnlijk is.

Lees meer over de beleggingsvooruitzichten voor de lange termijn of bekijk de Market Update voor de actuele beleggingsvisie van Robeco.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten