Wat mag ik verwachten van een beleggingsfonds?

| Beleggen

Als u investeert in een beleggingsfonds, huurt u in zekere zin een specialist in die voor u de meest veelbelovende aandelen of andere beleggingen selecteert en zo goed mogelijk inspeelt op gebeurtenissen in de financiële wereld.

  • Share

Het is zaak om even goed door uw financiën te lopen voordat u begint met beleggen. Als u elke maand nauwelijks tot geen geld overhoudt of als u nauwelijks een buffer heeft voor onvoorziene of vervangingsuitgaven, is het verstandig om te wachten met het zetten van een stap over de drempel van de beurs. Daarnaast moet u bereid zijn om risico te nemen over uw vermogen om een beter resultaat na te streven dan sparen. Robeco belegt sinds 1929. De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat de richting van de financiële markt zich niet laat voorspellen, maar dat beleggers die bereid zijn om ondanks de prijsschommelingen een consistente koers volgen op de lange termijn daarvoor beloond worden. Beleggers in Robeco-fondsen profiteren van de kennis en ervaring die in bijna 90 jaar beleggen is opgedaan. In deze serie artikelen kunt u lezen wat de andere voordelen zijn van beleggingsfondsen en wat u als beginnende belegger mag verwachten.

Als u begint met beleggen is het eerst zaak om te kijken welk soort belegging het beste aansluit op uw wensen. Er zijn verschillende categorieën zoals aandelen en obligaties met verschillende verhoudingen tussen risico en rendement. De volgende stap is het opbouwen van voldoende kennis en het volgen van het financiële nieuws. Een beleggingsfonds kan uitkomst bieden voor wie geen tijd of zin heeft om hier energie in te stoppen.

Spreiding

Een fondsbeheerder zorgt ervoor dat hij de beleggingen verdeelt over een aantal aandelen en obligaties. Door een goede spreiding loopt u niet het risico dat uw rendement achterblijft door een tegenvaller bij een specifiek bedrijf of in een bepaalde sector. Dat is geen waterdichte bescherming. Het sentiment op de financiële markten heeft namelijk ook veel invloed op het rendement van een beleggingsfonds. In periodes waarin de beurskoersen wereldwijd snel dalen, is de kans groot dat het rendement van een aandelenfonds ook negatief is. Het is dan ook verstandig om de beleggingen te spreiden over meerdere categorieën, zoals aandelen en obligaties. Dat kunt u zelf doen door in verschillende soorten fondsen te investeren of u kunt ervoor kiezen om in een mixfonds te investeren. Dat is een fonds waarbij de beheerder in verschillende beleggingscategorieën belegt.

Index volgen of eigen koers kiezen

Naast de brede spreiding is het ook een voordeel dat u de selectie van de meest veelbelovende aandelen en het volgen van het financiële nieuws over kunt laten aan een gespecialiseerde fondsbeheerder. Die wordt bij zijn werk vaak geholpen door een team van beleggingsanalisten. Hierdoor hoeft u zelf geen specifieke beleggingskennis op te bouwen of tijd te investeren in het volgen van actuele ontwikkelingen in de financiële wereld – net zoals u zich niet hoeft te verdiepen in fiscale zaken als u een belastingadviseur inschakelt. Wat u echter wel moet doen is zelf je doel, beleggingstermijn en risicobereidheid bepalen, zo kunt u daarop de beleggingen afstemmen.

Prijskaartje

Er hangt wel een prijskaartje aan een beleggingsfonds. Behalve met transactiekosten moet u ook rekening houden met fondskosten die meestal tussen 0,5% en 1,0% per jaar liggen. Aan de hand van verschillende criteria kunt goed de weg kunt vinden in het brede aanbod van brede, regionale, sector- en strategiefondsen.

In het kort: wat mag ik verwachten van een beleggingsfonds?

  • Als u belegt in een fonds, stelt een fondsbeheerder een goed gespreide portefeuille samen en speelt hij in op marktontwikkelingen
  • U betaalt fondskosten, maar u hoeft zelf geen beleggingskennis op te bouwen of de financiële markten te volgen

Biedt een beleggingsfonds uitkomst voor u als belegger? Bekijk dan de beleggingsfondsen van Robeco. Of bekijk Robeco PLUS voor meer informatie over zelf fondsbeleggen met hulp van onze experts.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten