Wat verdienen jouw leeftijdsgenoten?

| Uw geld

Dat een topmanager meer verdient dan een glazenwasser, dat geloof je wel. Maar weet je ook hoe jouw inkomen afsteekt bij dat van leeftijdsgenoten?

  • Share

In Nederland zijn de lonen in 2017 volgens het CBS gemiddeld met bijna 2% gestegen. Maar als je een twintiger bent, is de kans groot dat jouw inkomen nog veel sterker is toegenomen. Tussen het 20e en 30e levensjaar schiet het doorsnee-inkomen van werkende Nederlanders omhoog van EUR 15.830 naar EUR 33.050. Die snelle groei wordt voor een deel veroorzaakt doordat werkende jongeren van 20 of 21 vaak een lage opleiding hebben. Het doorsnee-inkomen stijgt daardoor snel omdat veel Nederlanders met een hoge opleiding tussen hun 22e en 25e - na het afronden van hun studie – aan de slag gaan. Ook speelt mee dat twintigers aan het begin van hun carrière snel werkervaring opbouwen en hierdoor vaker doorgroeien naar een functie met een hoger inkomen.

Inkomensgroei: mag het ietsje meer zijn?

Terwijl het gemiddeld salaris tussen de 20 en 30 ruimschoots verdubbelt, ligt die stijging tussen 30 en 40 op net iets meer dan 10%, naar EUR 36.820. Naarmate je ouder wordt heeft je beroepskeuze veel meer en je leeftijd veel minder impact op je inkomen.

Doorsnee-inkomen (bruto) Nederlanders naar leeftijd

Ook rijk zonder topinkomen

Behoor jij tot het overgrote deel van de Nederlandse bevolking dat geen topinkomen van ruim EUR 100.000 heeft? Ook dan hoeft niets je in de weg te staan om door te beleggen zelf vermogen op te bouwen voor een mooie eigen woning, een wereldreis of de studie van de kinderen. Dan kan met kleine bedragen per maand. Op de lange termijn kunnen die kleine beetjes uitgroeien tot een mooi bedrag. Het is daarbij wel belangrijk dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte tegenvallers en dat je bereid bent om risico te nemen met vermogen, want aan beleggen kleven risico’s die bij sparen niet spelen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten