Wat zeggen aandelen- en obligatiemarkten over het economisch herstel?

| Visie

De wereldeconomie groeit snel omdat veel landen de coronamaatregelen terugschroeven. Stijgende aandelenkoersen wijzen erop dat dit herstel doorzet, zodat de inflatie ook in 2022 wat hoger ligt. De dalende rente op obligatiemarkten vertelt echter een ander verhaal.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

In juli en augustus hebben veel bedrijven de resultaten over het eerste halfjaar bekend gemaakt. Die staken vaak heel gunstig af tegen die van dezelfde periode in coronajaar 2020. Ondertussen hebben de aandelenmarkten al een flink voorschot genomen op het economisch herstel. De MSCI World Index met daarin de grootste bedrijven ter wereld is bijvoorbeeld al met 70 procent gestegen sinds eind maart 2020. “Aandelenbeleggers zouden het logisch vinden dat bij deze omstandigheden een licht oplopende rente hoort”, vertelt Robeco ONE-fondsbeheerder Ernesto Sanichar.

Wat gebeurt er op obligatiemarkten?

Aanvankelijk gebeurde dat ook. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de rentevergoeding over 10-jarige Amerikaanse staatsleningen van 0,9 naar 1,7 procent. Sindsdien is dat percentage echter geleidelijk gedaald naar 1,3 procent per half september. Sanichar: “Daarmee geven obligatiebeleggers het signaal dat ze verwachten dat centrale banken de rente op zijn vroegst na volgend jaar gaan verhogen. Dat zou alleen het geval zijn als de economische groei de komende tijd weer flink terugvalt, bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen toch weer toeneemt. Hoewel de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten al zinspelen dat ze binnen afzienbare termijn gaan stoppen met het opkopen van staatsobligaties, is de rente op beide continenten nog nauwelijks gestegen. ”

Welke kant gaat het op?

Voorlopig ziet Sanichar het voor de aandelenmarkten gunstige plaatje niet in gevaar komen. Er zijn geen signalen die erop wijzen dat de economische groei plotseling snel gaat afnemen. Centrale banken zullen bovendien liever iets te laat proberen om de inflatie te beteugelen, dan dat ze te vroeg reageren met het risico dat de economische groei in de kiem wordt gesmoord.
Sanichar: “Bij Robeco ONE hebben we momenteel een neutrale weging in aandelen, terwijl de positie in obligaties juist wat kleiner dan gemiddeld is. Met ons team houden we alle ontwikkelingen uiteraard scherp in de gaten, zodat we voor beleggers in Robeco ONE snel kunnen schakelen als dat nodig is.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten