Wat zijn de gevolgen van de Turkse valutacrisis?

| Visie

De Turkse munt, de lira, lijkt door het escalerende conflict met de Verenigde Staten in een vrije val te zijn beland. De Turkse president Erdogan heeft zijn landgenoten opgeroepen om hun goud en dollars om te wisselen voor lira’s, maar echte oplossingen blijven uit. Wat zijn de risico’s van de Turkse situatie en hoe moet je hiermee omgaan als belegger?

  • Share

Structurele problemen Turkse economie

De Turkse economie kent al langere tijd een torenhoge inflatie van circa 16%. Ook importeert Turkije veel meer dan het exporteert. Hierdoor is een handelstekort ontstaan dat het grootst is van alle opkomende landen. Om de inflatie te beteugelen zou een stevige renteverhoging een logische stap zijn. De financiële markten hielden daar al rekening mee, maar tot verrassing van iedereen liet de Turkse centrale bank de rente vorige maand ongemoeid. Met als gevolg: een dalende lira en verliezen op de Turkse beurs.

Conflict met Amerika

Turkije heeft een hoogoplopend conflict met de Verenigde Staten over een vastzittende Amerikaanse predikant in Turkije. Deze is door Ankara beschuldigd van banden met de Gülen-beweging. De Turken hebben tot nu toe geweigerd de predikant vrij te laten. Dat is tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump, die op 10 augustus de importtarieven voor staal en aluminium uit Turkije sterk verhoogde. Hierdoor daalde de lira opnieuw fors. Op 15 augustus voerde Turkije valutarestricties door voor banken en zegde Qatar financiële steun toe, maar veel zoden zette dat nog niet aan de dijk. In totaal heeft de Turkse munt het afgelopen jaar nu al circa 35% van zijn waarde verloren ten opzichte van de USD.

Impact voor Europa?

Met alle buitenlandse financiering in Turkije, rijst de vraag of de Turkse crisis Europese banken in gevaar kan brengen. Dat risico lijkt mee te vallen en is nog het grootst voor sommige Italiaanse, Franse en Spaanse banken. De aandelenkoersen van Europese banken zijn weliswaar gedaald, maar dat lijkt vooral te komen door angst over de mogelijke gevolgen van de Turkse crisis. De meeste Europese banken hebben relatief weinig of geen geld geleend aan Turkije. Ter illustratie: in Nederland is ING de bank die de meeste leningen in Turkije heeft uitstaan. Dat is slechts circa 2% van het totaal van alle leningen van ING.

Einde Turkse problemen nog niet in zicht

De verwachting is dat de problemen voor Turkije voorlopig nog niet voorbij zijn. President Erdogan neemt tot nu toe precies de maatregelen waarop economen niét hopen. Hij lijkt de ruzie met de VS niet te willen oplossen en kondigde inmiddels een boycot aan op elektronische producten uit Amerika. Verder heeft het er alle schijn van dat Erdogan een afkeer heeft van renteverhogingen. De Turkse centrale bank heeft daardoor niet veel speelruimte. De kans op een snelle en grote renteverhoging in Turkije, die zo hard nodig is, lijkt daardoor klein.

Wat te doen als belegger?

Bij onrustige markten is het belangrijk om als belegger het hoofd koel te houden en je niet te laten leiden door emoties. Onthoud altijd voor welke doelen en voor welke termijn je belegt. Als het nog wel wat jaren duurt voordat het einde van je beleggingstermijn nadert, besef dan dat tussentijdse beursschommelingen er nu eenmaal bij horen. En neem zeker geen overhaaste beslissingen.

Meer lezen:

Tikkie terug

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten