“We hebben een goede start gemaakt met Robeco ONE Duurzaam”

| Duurzaam

Op 5 juni bestond Robeco ONE Duurzaam precies één jaar. Beheerder Jeroen Blokland vertelt over zijn ervaringen en blikt vooruit op de toekomst van de duurzame alles-in-één oplossing.

  • Share
Robeco ONE Duurzaam

Beleg nu voor een betere toekomst zonder je rendement uit het oog te verliezen.

Bekijk ONE Duurzaam

Hoe kijk je terug op het eerste jaar van Robeco ONE Duurzaam? Zijn er zaken die je hebben verrast?

Blokland: “We hebben een goede start gemaakt. Het idee bestaat nog al eens dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert. Maar na één jaar – wat wel kort is in de beleggingswereld – zien we dat Robeco ONE Duurzaam voorlopig niet onder doet voor Robeco ONE Neutraal. Sinds de start tot eind juni 2019 komt het rendement op iets meer dan 4,5% uit, tegenover bijna 3% voor Robeco ONE Neutraal. Natuurlijk zijn in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst en onder de motorkap van beide fondsen zijn er wel grote verschillen. Een deel van de portefeuille van Robeco ONE Duurzaam beleggen we in een aantal impactfondsen van ons Zwitsers zusterbedrijf RobecoSAM. Zij spelen heel gericht in op duurzame trends, zoals schone energie en gezonde voeding. Op korte termijn kunnen de koersen van deze SAMfondsen soms behoorlijk schommelen. Maar dankzij het risicobeleid dat we ontworpen hebben, leidt dat niet tot grote koersuitslagen van Robeco ONE Duurzaam. Het rendement lag in het eerste jaar bovendien wat hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare fondsen.”

Welke duurzame ontwikkelingen trekken momenteel je aandacht?

Jeroen: “Duurzaam beleid komt in veel landen steeds hoger op de politieke agenda te staan. Een goed voorbeeld zijn de klimaatplannen die de Nederlandse regering heeft opgesteld. De maatschappelijke discussie komt nu echt op gang. Mensen worden aan het denken gezet en maken soms andere keuzes, bijvoorbeeld door wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. Een voordeel van duurzaam beleggen is dat je er niets voor hoeft te laten. Door geld te steken in bedrijven die in duurzaam opzicht het verschil maken, kunnen we een positief vliegwieleffect op gang brengen.”

En welke ontwikkelingen springen in het oog binnen de wereld van duurzaam beleggen?

Blokland: “Bij de meeste Robeco-fondsen verweven we al lange tijd duurzame criteria in het beleggingsproces. De volgende stap is om heel gericht te gaan beleggen aan de hand van duurzame ontwikkelingsdoelen. RobecoSAM blinkt er op dit vlak in uit om de duurzame score van bedrijven in kaart te brengen en die te koppelen aan financiële prestaties. Dat gebeurt al bij fondsen voor aandelen en bedrijfsobligaties. Mogelijk komen daar ook andere beleggingscategorieën bij, zoals vastgoed. Als dat gebeurt, gaan we kijken of we die een plaats kunnen geven in de portefeuille van Robeco ONE Duurzaam. Breder spreiden is vaak een goede manier voor het verbeteren van de verhouding tussen risico en rendement. Ik kijk ernaar uit om me te blijven verdiepen in duurzaam beleggen en die kennis te gebruiken om van Robeco ONE Duurzaam een nog betere alles-in-één oplossing te maken.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten