'We hebben ervoor gekozen om de spelregels iets te veranderen'

| Beleggen

Conservatief beleggen is een innovatie die ervoor zorgt dat Robeco ook buiten de landsgrenzen duidelijk op de kaart staat.

  • Share

Pim van Vliet legde met een nieuw inzicht in de verhouding tussen risico en rendement de basis voor een nieuwe beleggingsstijl: Conservatief beleggen. Inmiddels is deze stijl uitgegroeid tot een belangrijke pijler onder het succes van Robeco - en zelfs tot een aparte beleggingscategorie.

Een van de eerste dingen die een beginnende belegger weet is dat rendement en risico op de beurs hand in hand gaan. Hoe ben je op het idee gekomen om die verhouding ter discussie te stellen?

Van Vliet: “Tijdens mijn studie in de tweede helft van de jaren 90 stuitte ik op een artikel waarin stond dat een selectie aandelen met een lage waardering, laag risico en een goed momentum beter kon presteren dan het marktgemiddelde. Aangezien ik al van jongs af aan gefascineerd was door beleggen, klonk dat heel interessant. Daarom heb ik mijn proefschrift geschreven over de vraag hoe het komt dat het rendement van laagrisico-aandelen hoger ligt dan dat van hoogrisico-aandelen. Vervolgens wilde ik de praktijk in. Robeco liep toen al voorop op het gebied van kwantitatief beleggen, dus daar ging ik natuurlijk graag aan de slag.”

Wat was de grootste hobbel bij het vertalen van jouw inzichten naar een beleggingsstrategie?

Van Vliet: “Bij Robeco keken beleggers anders tegen risico aan dan ik gewend was. Er was vooral oog voor de prestaties van een fonds ten opzichte van de index. We hebben ervoor gekozen om de spelregels iets te veranderen en een zo hoog mogelijk absoluut rendement na te streven. We doen voortdurend nieuw onderzoek om de voordelen van die aanpak te onderbouwen en delen die inzichten met de rest van de beleggingswereld. Andere partijen kunnen misschien de strategie nabouwen, maar zo’n achterstand op onderzoeksgebied maak je niet makkelijk ongedaan.”

Waar ben je het meest trots op?

Van Vliet: “Ik vind het heel mooi om te zien hoe conservatief beleggen tot een wereldwijd geaccepteerde beleggingsstijl is uitgegroeid en zo heeft bijgedragen aan de groei en uitstraling van Robeco. Dankzij innovatie en de export van onze producten staan we internationaal goed op de kaart als een stuk Hollands welvaren – net zoals een onderneming als ASML, om maar eens een voorbeeld te noemen.”

Is er een advies dat je graag zelf had willen hebben of dat je andere innovators wilt meegeven?

Van Vliet: “Adem in, adem uit. Ik houd er sterke principes op na en het was niet altijd even makkelijk om rustig te blijven en daaraan vast te houden. Net als bij beleggen is het dan zaak om je niet door je emoties te laten leiden. Een andere les is dat je groei niet in de hand hebt. Ik vergelijk het soms met een boer die zaait, wiedt en bewatert. Als de basis goed is, komt de groei vanzelf. De ene keer gaat dat sneller dan de andere keer.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten