Weer beginnen met beleggen? Wacht niet te lang!

| Beleggen

Voor veel beleggers komt er vroeg of laat een moment waarop ze hun beleggingen (deels) verkopen. Bijvoorbeeld omdat het doel bereikt is. Of omdat ze wat winst willen veilig stellen. Maar hoe pak je het aan als je weer wilt beginnen met beleggen?

  • Share
Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Als belegger heb je ongetwijfeld gemerkt dat je van tevoren nooit weet of de koersen gaan stijgen of dalen. De beloning voor het risico dat je neemt is dat je op de lange termijn uitzicht kunt krijgen op een aantrekkelijk rendement. Je weet waarschijnlijk ook dat het vinden van een goed moment om weer te beginnen met beleggen, een flink verschil kan maken. Maar hoe kies je dat moment?

Wachten tot sint juttemis

Je kunt natuurlijk wachten tot de beurskoersen een keer flink dalen en dan je slag slaan. Aan die tactiek kleven echter twee nadelen. Het kan behoorlijk lang duren voordat er een flinke koersdaling komt. In de Verenigde Staten stegen de beurskoersen in de jaren negentig bijvoorbeeld zeven jaar, zonder tussentijdse koersdaling van 10% of meer. Als je toen had gewacht op een koersdip, zou je zeven jaar lang aan de zijlijn hebben gestaan. In de tussentijd schoten de aandelenkoersen met meer dan 100% omhoog.

Stalen zenuwen

Maar als de koersen eens flink dalen, is het nog maar de vraag of je wel durft aan te kopen. Vaak gaan de koersen omlaag als gevolg van slecht nieuws over de economie of als de bedrijfswinsten dalen. Als iedereen ongerust is over de vooruitzichten van de aandelenmarkt, moet je wel heel stevig in je schoenen staan om toch weer te beginnen met beleggen. De kans is groot dat je toch liever even wacht totdat de lucht in de beleggingswereld weer wat is opgeklaard. Maar je zult altijd zien dat de koersen dan alweer gestegen zijn. En dat kan soms net zo snel gaan als de daling die er aan vooraf ging.

Stap voor stap

Je kunt natuurlijk heel veel aandacht schenken aan zaken waarop je geen invloed hebt, zoals de koersschommelingen op de aandelenmarkt. Vaak is het echter verstandiger om te kijken naar zaken die je wel kunt beïnvloeden, namelijk je financiële doelen en de vraag of beleggen een goed middel is om die te bereiken. Vind je het toch spannend om in één keer in te stappen? Dan kan je er ook voor kiezen om elke maand met een vast bedrag te gaan beleggen. Het mooie van die strategie is dat je naar verhouding veel fondsstukken koopt als de koersen laag zijn en wat minder als de koersen weer wat hoger staan. Bij Robeco kan je maandbeleggen zonder aankoopkosten.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten