Weggegooid geld: 6 miljard dollar aan plastic verspild

| Duurzaam

Elk jaar komt er een grote hoeveelheid plastic terecht in verbrandingsovens, op vuilnisbelten of in de oceaan. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de economie.

  • Share
RobecoSAM Circular Economy Equities Fund

Investeer in het verbeteren, delen en recyclen van goederen en grondstoffen. Kies voor duurzaamheid met rendement.

Koop dit fonds

In Zuidoost-Azië gaat elk jaar 6 miljard dollar aan plastic onnodig verloren. Dat is de harde conclusie van een onderzoek van de Wereldbank naar plasticverwerking in Maleisië, de Filipijnen en Thailand. In deze landen komt elk jaar 6,5 miljoen ton aan plastic flesjes, tasjes, verpakkingen en andere makkelijk te recyclen artikelen op de markt. Hoewel die producten nog altijd een economische waarde hebben, verdwijnt bijna 5 miljoen ton daarvan op de vuilnisbelt, in de verbrandingsoven of in de oceaan.

Waarom is dit belangrijk?

Opkomende landen vormen het topje van de ijsberg wat betreft dit soort verspilling. Naar schatting wordt er wereldwijd jaarlijks 400 miljoen ton aan plastic gefabriceerd. Als we daar overal ter wereld net zo mee om zouden springen als in Zuidoost-Azië, wordt elk jaar 370 miljard dollar over de balk gegooid. Dat is niet alleen slecht voor de economie, maar ook voor het milieu.

Het afgedankte plastic komt terecht in oceanen of de natuur, of is via verbranding een extra bron van broeikasgassen. De schade aan ecosystemen in de oceanen loopt volgens wetenschappers op richting 2,5 biljoen dollar. En de uitstoot van plasticverbranding is even schadelijk als die van 180 miljoen benzineauto’s.

Wat betekent dit voor beleggers?

Het plasticprobleem staat model voor een uitdaging waar allerlei verschillende sectoren mee worstelen. Hoe kunnen we alle zaken maken die nodig zijn om de economie te laten groeien, terwijl we tegelijkertijd zorgvuldig omgaan met de afvalproducten die daarbij ontstaan? RobecoSAM Smart Materials belegt in bedrijven die deze afvalproducten omzetten in waardevolle grondstoffen, die op allerlei manieren hergebruikt kunnen worden.

RobecoSAM Circular Economy benadert de uitdaging vanuit een andere hoek. Het fonds belegt in bedrijven die het plasticprobleem op allerlei manieren aanpakken: van slimme technologieën om plastic op ecologische wijzen af te breken, tot digitale platformen voor het traceren van plastic producten voor, tijdens en na het gebruik. Want het oplossen van het plastic-probleem wordt een stuk makkelijk als bedrijven al tijdens het ontwerp en de productie rekening houden met wat er uiteindelijk met het restproduct gebeurt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten