Welke risico’s bedreigen de Amerikaanse groei?

| Visie

De Amerikaanse economie staat er op dit moment goed voor en de beurzen breken record na record. Wat zijn de voornaamste risico's voor het voortzetten van de ‘goednieuwsshow’ in de VS in 2018?

  • Share

De meeste analisten gaan op dit moment uit van een groei van 2,3%, precies het groeitempo dat we de afgelopen drie jaar ook zagen. De economische omstandigheden zijn het afgelopen jaar verder verbeterd en de arbeidsmarkt is krap, terwijl de langverwachte belastingverlaging goed zal zijn voor de bestedingen van de Amerikanen. Op grond daarvan zou er zelfs wel meer in het vat kunnen zitten dan de voorspelde 2,3% groei.

Groeivertraging?

Toch is het mogelijk dat de groei in 2018 lager uitvalt dan de voorspelde 2,3%. Er is namelijk enig pessimisme over de kracht van de Amerikaanse economie vanwege de achterblijvende groei van de arbeidsproductiviteit. Daarnaast worden de stimuleringsmaatregelen die de Fed een aantal jaren lang heeft genomen om de economie aan te jagen, geleidelijk afgebouwd (‘Quantitative Tightening’). Dat kan voor wat tegenwind zorgen.

Vernieuwde Fed

Zijn er nog meer risico’s? Natuurlijk, die zijn er altijd. Een risico is bijvoorbeeld dat een vernieuwde Fed een ander beleid gaat voeren dan nu het geval is. Er zijn op dit moment maar liefst vier vacatures binnen het beleidsbepalende Monetary Policy Committee, waarbij de ambtstermijn van voorzitter Janet Yellen afloopt in februari 2018.
President Trump heeft Yellen-volgeling Jerome Powell inmiddels genomineerd als de nieuwe Fed-voorzitter, maar er blijven nog drie posities open die moeten worden opgevuld, waaronder die van vice-voorzitter. Het monetaire beleid wordt door het comité bepaald op basis van een gewone meerderheid van stemmen, waardoor de stem van de voorzitter er slechts een is. De voorspelbaarheid van het beleid is op dit moment dus niet groot.

Afzetting Trump

Een ander risico is dat een dreigende afzettingsprocedure van Trump een verlammende uitwerking zal gaan hebben op de economische groei. Dit risico gaat waarschijnlijk pas later in 2018 een rol spelen, maar waarschijnlijk alleen wanneer de Republikeinen in november hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden verliezen bij verkiezingen voor het Congres.

Protectionisme

Een groot risico voor de groeivooruitzichten in de VS is het toenemend protectionisme, gezien de moeizame heronderhandelingen over het 23 jaar oude Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA). De uitkomst daarvan is van groot belang voor de VS, Mexico en Canada, en handelsbeperkende maatregelen kunnen ook voor de Nederlandse economie negatieve gevolgen hebben. Ook Trumps aanvallen op de Wereldhandelsorganisatie geven weinig reden tot optimisme.

Al met al zijn dus wel degelijk risico’s die het positieve beeld over de VS kunnen verstoren, maar we houden er rekening mee dat de Amerikaanse economie ook volgend jaar goed blijft presteren.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten