Welkom in de wereld van fintech

| Beleggen

In de financiële sector vinden door een technologische revolutie momenteel ingrijpende veranderingen plaats. Dat levert mooie kansen op voor beleggers.

  • Share

Hypotheekgesprekken vinden tegenwoordig al grotendeels via skype plaats en betalen met contant geld is aan het uitsterven. Maar stel je een wereld voor waarin je al je financiële zaken online kunt regelen. Je hoeft niet meer naar een bank, maar gaat gewoon via een app naar het platform van Google, Apple of Amazon om allerlei financiële zaken te regelen. Dankzij geavanceerde financiële technologie kun je al jouw gegevens veel meer integreren en in jouw voordeel laten werken. Welkom in de wereld van digitale financiën, vaak aangeduid met de term ‘fintech’.

Investeren

Om de razendsnelle ontwikkelingen in hun sector bij te houden en ook de beveiliging van data daarmee gelijke tred te laten houden moeten financiële instellingen de komende drie tot vijf jaar veel geld investeren in IT. Fintech maakt niet alleen technologische verbeteringen mogelijk, maar maakt ook de weg vrij voor 2 miljard mensen die op dit moment hun financiële zaken niet via traditionele bankkanalen regelen, bijvoorbeeld in Afrika. Zelfs in de VS beschikt een verrassend groot aantal mensen niet over een bankrekening.

Samenwerking op platforms

Banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en technologiebedrijven in ontwikkelde en opkomende markten willen financiële platforms creëren waarop klanten eenvoudig toegang hebben tot een groot aantal financiële producten en diensten. Dit zal leiden tot samenwerking tussen grote technologiebedrijven en financiële instellingen. Grotere techbedrijven hebben de IT-capaciteit en flexibiliteit om de ontwikkelingen bij te houden, maar worden nog vaak belemmerd door een woud aan regels. Kleinere bedrijven willen ook graag samenwerken, omdat ze slechts een klein klantenbestand hebben.

Impuls

De nieuwe Payment Services Directive 2 (PSD2) van de EU kan de technologische ontwikkelingen een flinke impuls geven. In januari 2018 gaat deze richtlijn in. Hij maakt het mogelijk dat klanten toestemming geven om hun gegevens beschikbaar te stellen aan andere partijen, die dan hun diensten kunnen aanbieden.

Ook treedt medio dit jaar de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking in de EU. Hierdoor gaan gespecialiseerde bedrijven een rol spelen die rapportage- en archiveringsprocedures van bedrijven eenvoudiger maken en zorgen dat het binnenhalen van klanten volgens de regels gebeurt.

Beleggen in fintech

Fintech levert interessante kansen op voor beleggers. Je kunt beleggen in bestaande winnaars, nieuwe uitdagers en faciliterende bedrijven (platforms). Beleggen in fintech (Robeco FinTech) is vooral interessant voor beleggers die overtuigd zijn van de kracht van de digitalisering van de financiële sector op de langere termijn en daarvan willen profiteren.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten