
Wie haalt de angel uit het handelsconflict?
| VisieDe Amerikaanse president Donald Trump heeft het handelsconflict met China opnieuw op scherp gezet. Gaat China tegenmaatregelen nemen, of lukt het nog om de angel uit het conflict te halen?
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is begin mei verder opgestookt door Trump. Hij verhoogde het invoertarief voor $200 miljard aan goederen van 10% naar 25%. Trump dreigt dat hoge tarief ook in te voeren op $325 miljard aan Chinese goederen waarvoor nu nog geen heffing geldt.
De handelsoorlog heeft op verschillende manieren een negatieve invloed op de economie, legt Robeco beleggingsstrateeg Peter van der Welle uit: “Amerikaanse bedrijven en consumenten moeten meer gaan betalen voor de producten die ze invoeren uit China. Hierdoor verslechteren de vooruitzichten voor Chinese bedrijven. Het IMF schat dat een echte handelsoorlog de economische groei in de Verenigde Staten met 0,5 procentpunt afremt en in China met 1,5 procentpunt.”
Nieuwe Lange Mars
De komende weken zal blijken of het nog lukt om de angel uit het handelsconflict te halen. Van der Welle: “De Chinese president Xi Jinping noemde het conflict al de Nieuwe Lange Mars, waarmee hij verwijst naar de grote tocht waarmee Mao Zedong ruim tachtig jaar geleden de basis legde voor het communistische bewind in China.”
“Die vergelijking is in verschillende opzichten goed gekozen. Het gaat nog decennia duren voordat de welvaart van de Chinese bevolking in de buurt komt van die van de Verenigde Staten. Door het grote aantal inwoners en de ambities van de regering, gaat China een steeds grotere rol spelen op het wereldtoneel. De opmerking van Xi is dan ook een waarschuwing aan Trump dat handelsoorlogen minder makkelijk te winnen zijn dan hij doet voorkomen.”
Tegenzet van China
Een tegenzet van China kan verschillende vormen aannemen. Van der Welle: “In de berichtgeving gaat veel aandacht uit naar het afbouwen van de enorme positie in Amerikaanse staatsobligaties of het aan banden leggen van de uitvoer van zeldzame metalen, die nodig zijn voor de fabricage van smartphones, auto’s en zelfs geavanceerde wapens. Daarmee loopt China echter het risico de handelsoorlog heel hoog op te stoken. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het land de renminbi wat laat verzwakken.”
“Een zwakkere munt maakt het voor buitenlandse partijen goedkoper om Chinese goederen te kopen. Daarmee krijgt de exportsector een duwtje in de rug, zodat de hogere Amerikaanse heffingen minder hard aankomen. Het omlaag duwen van de renminbi botst echter met de Chinese strategie om de binnenlandse markt geleidelijk open te stellen voor buitenlandse beleggers. In 2015 leidde een plotselinge devaluatie van de munt al tot marktonrust. Het inzetten van vergeldingsmaatregelen door China kan ook negatieve gevolgen hebben voor het land zelf.”
Kans op akkoord
In eigen land staat Xi door een stijgende werkloosheid en groeiende ontevredenheid onder de beroepsbevolking onder druk om een oplossing te vinden voor het handelsconflict. De eerste kans daarvoor komt tijdens de G20-top, die op 28 juni begint in Osaka. Van der Welle: “Tijdens de Lange Mars werd regelmatig gekozen voor een tactische terugtocht. Dat kan Xi nu ook doen. “ Op korte termijn zorgt een eventueel akkoord voor opluchting, maar door de koers die Xi en Trump varen is de kans groot dat er in de toekomst vaker handelsconflicten gaan voorkomen. Begin juni kondigde Trump bijvoorbeeld nieuwe heffingen aan op Mexicaanse goederen, waarmee hij binnen enkele dagen akkoord afdwong over het tegenhouden van migranten. Met name opkomende markten zijn kwetsbaar in het huidige handelsklimaat. Deze landen leunen op de westerse wereld voor de afzet van hun producten en het verkrijgen van technologieën voor het verbeteren van hun productiviteit.”