
Wisselvallige beurs geen reden tot ongerustheid
| BeleggenDe koersschommelingen op de beurs zijn dit jaar groter dan in 2016 en 2017. Dat is niet iets om ongerust van te worden.
Het is al wekenlang zulk mooi weer in Nederland dat je bijna vergeet dat het uiteindelijk ook weer eens gaat regenen. De afgelopen jaren gebeurde op de beurs ongeveer hetzelfde. Heel grote schommelingen bleven uit en beleggers boekten mooie rendementen, maar net als het mooie weer kon dat beursklimaat ook niet oneindig duren. Sinds februari van dit jaar blijven de rendementen achter bij het niveau waar beleggers in 2016 en 2017 aan gewend zijn geraakt. Dat is echter geen reden om ongerust te worden.
Redenen voor omslag beursklimaat
Er zijn verschillende redenen voor het wispelturige klimaat op de aandelenmarkt. Een belangrijke oorzaak is de zorg over de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump in gang heeft gezet, legt Jeroen Blokland (beheerder van de Robeco ONE fondsen) uit. “Beleggers vrezen dat de bedragen waarover de Verenigde Staten en China in reactie op elkaars maatregelen importheffingen invoeren, steeds verder gaat oplopen. In dat scenario is het onvermijdelijk dat er grote, belangrijke sectoren geraakt worden. Als de VS bijvoorbeeld de invoerrechten op auto’s zouden gaan verhogen, blijven Duitsland en Japan niet langer buiten schot. Maar voorlopig valt de economische impact van de handelsoorlog mee. De ervaring leert bovendien dat de soep met Trump niet altijd even heet gegeten wordt dan dat hij wordt opgediend. Maar daar staat tegenover dat Trump een behoorlijk wisselvallig karakter heeft.”
Obligatiemarkten
Ook het rendement op obligatiemarkten ligt dit jaar wat lager dan beleggers gewend zijn. Dat is op zich geen verrassing, aangezien de rentes in de belangrijkste regio’s zeer laag zijn en nauwelijks verder kunnen dalen. In de Verenigde Staten is de rente in het eerste halfjaar iets opgelopen. Nieuwe leningen zijn door die hogere rente aantrekkelijker, zodat de waarde van bestaande obligaties daalt. Blokland: “De zeer lage renteniveaus en de verwachting dat de rente op termijn weer wat omhoog gaat, zorgt ervoor dat het vooruitzicht voor obligaties wat minder gunstig is dan in voorgaande jaren.”
Grote lijnen in beeld houden
Net zoals na een periode van regen vroeg of laat de zon weer doorbreekt, volgen er na een woelige periode op de beurs uiteindelijk weer rustigere tijden. Het is echter onmogelijk te voorspellen wanneer dat gebeurt. Dat hoort bij de risico’s van het beleggen. Als je uitstapt zodra de koersen meer gaan schommelen, bestaat het gevaar dat je de beste beursdagen mist. Dat kan grote gevolgen hebben voor je uiteindelijke rendement. Wie tussen begin 1998 en eind 2017 belegde in de S&P 500 Index, had een jaarlijks rendement gehaald van gemiddeld 7,2% tegenover 1,2% voor de pechvogel die de twintig beste beursdagen heeft gemist1. Als belegger kun je je dan ook het beste richten op de lange termijn en je niet laten afleiden door alle ruis op de korte termijn. Als je een lange beleggingshorizon hebt, biedt een koersdaling bovendien een goede kans om tegen lagere koersen wat extra te beleggen.
In onderstaande artikelen kun je meer lezen over beursschommelingen en hoe je daarmee om kunt gaan:
- Angst is een slechte raadgever
- Kijk bij beleggen naar de grote lijnen
- Beleggingshorizon altijd in het vizier