Pensioensparen: vrij sparen of fiscaal aftrekbaar sparen?

| Pensioen

De behoefte om zelf pensioen op te bouwen is groot. Niet alleen als u zzp’er bent, maar vaak ook als u in loondienst bent en dus pensioen opbouwt bij een werkgever. U kunt bijvoorbeeld pensioensparen. Er zijn twee manieren om dat te doen: fiscaal aftrekbaar of vrij.

  • Share

Per jaar bouwen de meeste mensen die in loondienst zijn een gedeelte van hun pensioen op via hun werkgever. Dat opbouwpercentage is tegenwoordig maximaal 1,875%, als u in een middelloonstelsel opbouwt tot een pensioenleeftijd van 68 jaar.

In het middelloonstelsel is het gemiddelde salaris bijna altijd fors lager dan in het eindloonstelsel. Hier hebben jongeren straks meer last van dan ouderen, omdat de opgebouwde rechten bij de overgang van eindloon naar middelloon onaangetast bleven.

Fiscaal aftrekbaar pensioensparen: wat zijn de voordelen?

Het voordeel van fiscaal aftrekbaar pensioensparen is dat u over het ingelegde bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het vermogen in de verzekering of het bankspaarproduct valt ook niet in box 3, waardoor u hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Als u met pensioen gaat, kunt u het bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente (bij verzekering) of periodiek laten uitkeren (bij banksparen over minimaal 20 jaar). Over de uitkeringen betaalt u pas op dat moment inkomstenbelasting, vaak een lager percentage dan toen u nog werkte.

Het inkomen waarover u pensioen mag opbouwen, is maximaal EUR 105.075* per jaar. Als u in een jaar via uw werkgever minder dan 1,875% aan pensioen opbouwt, is er sprake van een ‘jaarruimte’. Dit is het bedrag dat u kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting wanneer u het gebruikt voor pensioenopbouw in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening (box 1). U kunt vaak ook nog gebruik maken van een ‘reserveringsruimte’ uit eerdere jaren. Laat u hierover indien gewenst bijpraten door een fiscaal adviseur.

Als u het gereserveerde bedrag eerder wilt opnemen, betaalt u overigens alsnog inkomstenbelasting plus een revisierente (boete) van 20%.

Robeco LIFE

Eerder stoppen met werken? Met Robeco LIFE wordt die droom misschien werkelijkheid

Ontdek Robeco LIFE

Vrij pensioensparen: wat zijn de voordelen?

U kunt er ook voor kiezen om in box 3 iets extra’s te doen voor uw oude dag. U hebt dan geen fiscale aftrek en betaalt vermogensrendementsheffing over het vermogen als het bedrag in box 3 boven de vrijstelling uitkomt (heffingsvrij vermogen 2018: EUR 30.000 per persoon).

Het voordeel van extra sparen of beleggen in box 3 is dat u maximale vrijheid heeft: u bepaalt zelf hoeveel extra vermogen u wilt opbouwen voor uw pensioen. Daarbij kunt u vrij over het vermogen beschikken, mocht u het eerder nodig hebben. Nadeel van vrij pensioensparen is, dat u vermogensrendementsheffing betaalt over het meerdere boven de vrijstelling in box 3 (tussen de 0,79% en 1,61%). Een voordeel is wel weer dat het vermogen ‘bij uitkering’ niet meer belast wordt. Daarbij kunt u het vermogen naar wens opbouwen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende spaar- en beleggingsvormen. De kosten daarvan zijn vaak lager dan van de lijfrenteverzekering.

Welke vorm van pensioensparen past bij mij?

Als u geen of weinig pensioen via uw werkgever opbouwt, is het waarschijnlijk interessanter om via een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct te sparen voor uw pensioen. Dit komt vooral door het fiscaal voordeel dat u nu hebt. Laat u ook hierover indien gewenst bijpraten door een fiscaal adviseur.

Bouwt u via uw werkgever pensioen op en heeft u nauwelijks jaarruimte, dan ligt extra opbouw via box 3 vaak meer voor de hand. Voor zzp’ers kan opbouw in box 1 een oplossing zijn, tenzij u de vrijheid wilt houden om over het geld te beschikken.

*voorlopig bedrag 2018

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten