Vermogen voor later opbouwen: kiezen voor vrijheid of fiscale aftrekbaarheid?

| Pensioen

Zelf vermogen opbouwen kan fiscaal aftrekbaar, of in alle vrijheid. De mogelijkheden voor dat laatste zijn sterk verruimd, nu het fiscaal heffingsvrije vermogen per 2021 fors is verhoogd.

  • Share

De behoefte om zelf vermogen voor later op te bouwen blijft groeien. Dat komt bijvoorbeeld omdat Nederland steeds meer zzp’ers telt en bestaande pensioenregelingen minder zekerheid bieden. De meeste mensen die in loondienst werken, bouwen pensioen op via hun werkgever. Meest gangbaar daarvoor is het middelloonstelsel. Dat heeft als nadeel dat het gemiddelde salaris bijna altijd fors lager ligt dan het laatstverdiende loon. En wat als je eigen baas bent? Vaak lijkt je pensioen nog ver weg, maar hoe eerder je begint met vermogen opbouwen, hoe beter. Kortom, zelf geld sparen voor later is verstandig. Maar welke manier past het beste bij jou?

Fiscaal aftrekbaar sparen...

Fiscaal aftrekbaar pensioensparen doe je via een verzekering of bankspaarproduct. Het voordeel is dat je de inkomstenbelasting over het ingelegde bedrag kunt uitstellen. Het opgebouwde vermogen valt niet in box 3, waardoor je hierover geen vermogensrendementsheffing betaalt. Als je met pensioen gaat, kun je het bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente (bij verzekering) of periodiek laten uitkeren (bij banksparen over minimaal 20 jaar). Je betaalt pas inkomstenbelasting zodra je de uitkering ontvangt. Die belasting is dan vaak lager dan toen je nog werkte.

Het inkomen waarover je pensioen mag opbouwen, was € 110.111 in 2020. In 2021 is dat € 112.189. Als je in een jaar via je werkgever minder dan 1,875% aan pensioen opbouwt, heb je ‘jaarruimte’. Dit is het bedrag dat je mag aftrekken voor de inkomstenbelasting, mits je het gebruikt voor pensioenopbouw in een lijfrenteverzekering of via een bankspaarrekening (box 1). Je kunt misschien ook gebruik maken van ‘reserveringsruimte’ uit eerdere jaren. Een fiscaal adviseur kan hier meer over vertellen.

Nadeel van fiscaal aftrekbaar sparen is dat je niet zomaar aan het opgebouwde vermogen kunt komen. Als je dit eerder dan de geldende termijn wilt opnemen, betaal je daarvoor alsnog inkomstenbelasting plus een boete van 20%.

Robeco LIFE

Eerder stoppen met werken? Met Robeco LIFE wordt die droom misschien werkelijkheid

Ontdek Robeco LIFE

...of in alle vrijheid zelf vermogen opbouwen

Je kunt er ook voor kiezen om in box 3 geld voor later opzij te zetten. Je mist dan de fiscale aftrek. Bovendien betaal je vermogensrendementsheffing als het opgebouwde bedrag boven het fiscaal heffingsvrije vermogen uitkomt. Dit heffingsvrije vermogen is per 2021 echter sterk verhoogd: van ruim € 30.000 naar € 50.000 per persoon. De mogelijkheden om belastingvrij en met behoud van alle vrijheid zelf vermogen op te bouwen, zijn dus aanzienlijk verruimd.

Het voordeel van sparen of beleggen in box 3 is dat je zelf bepaalt hoeveel extra vermogen je wilt opbouwen. Ook kun je vrij over je vermogen beschikken, mocht je het eerder nodig hebben. En uiteraard betaal je geen inkomstenbelasting over vermogen dat je opneemt. Hoe je vermogen opbouwt, bepaal je zelf. Je kunt kiezen voor sparen, of voor de kans op meer rendement door te beleggen. Dat laatste gaat wel gepaard met meer risico dan sparen.

Wat past het beste bij mij?

Als je geen of weinig pensioen via je werkgever opbouwt, is het waarschijnlijk interessant om via een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct te sparen voor later. Dit komt vooral door het fiscale voordeel dat je dan hebt. Heb je dat fiscale voordeel niet, of wil je zelf alle vrijheid behouden? Dan kan vermogen opbouwen via box 3 aantrekkelijk zijn, zeker nu het fiscaal heffingsvrije vermogen per 2021 zo sterk is verhoogd. Vraag zo nodig om advies aan een fiscaal specialist, zodat je precies weet waar je goed aan doet.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten