Zijn jouw goede voornemens ook al gesneuveld?

| Beleggen

Veel mensen zitten vlak na de jaarwisseling vol goede voornemens, zoals meer sporten en gezonder eten. Meestal komt er van die voornemens weinig terecht. Hoe komt dat? En zijn er misschien alternatieve voornemens die beter waar te maken zijn?

  • Share
Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans

Volgens onderzoek van de ING uit 2017 doet circa 80% van de Nederlanders aan goede voornemens voor het nieuwe jaar. De top 3 voor 2019 bestaat uit ‘jezelf minder druk maken, ‘meer sporten en bewegen’ en ‘afvallen’ . Dat laatste kwam tevens naar voren als belangrijkste voornemen. Andere voorbeelden zijn minder snoepen en meer sparen. Een voornemen dat aan populariteit wint, is ‘duurzamer leven/milieu minder belasten’. Dit scoort flink hoger ten opzichte van eerdere jaren.

De meest deprimerende dag van het jaar

Al die goede voornemens zijn natuurlijk mooi, maar helaas komt er in de praktijk weinig van terecht. Uit het onderzoek van de ING blijkt dat slechts 16% zijn goede voornemens helemaal waarmaakt. Wel eens gehoord van ‘Blue Monday' van de Britse psycholoog Cliff Arnall? Dit is de maandag in de laatste volle week van januari. In 2019 is 21 januari de meest deprimerende dag van het jaar, zo stelt Arnall. Dat komt volgens hem onder meer omdat de meeste goede voornemens dan al mislukt zijn.

Doelen stellen alleen is niet genoeg

De oorzaak van de lage slagingskans van goede voornemens is simpel: ze bedenken gaat snel, maar de uitvoering is vers twee. Wil je goede voornemens volhouden, dan moet je daarnaar handelen. Als je meer wilt sporten, moet je de discipline hebben om bijvoorbeeld regelmatig te gaan hardlopen. Ook als het koud is of regent. Wil je gezonder eten of afvallen? Dan moet je dat gebakje of dat lekkere wijntje ook echt laten staan. Kortom, veel goede voornemens zijn een typisch voorbeeld van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’.

Een goed voornemen dat je makkelijk volhoudt

Een realistisch voornemen dat je maar weinig hoort, is ‘beginnen met beleggen’. Maar waarom eigenlijk? Met het opzij zetten van wat geld dat je kunt missen, ben je er al. Dat is zo geregeld – en je hoeft niet de verleiding te weerstaan van een lekker biertje of taartje, of om op de bank te blijven hangen terwijl je eigenlijk naar de sportschool moet gaan. Uiteraard gaat beleggen gepaard met risico’s, maar als je periodiek wat inlegt heb je de kans om een leuk vermogen op te bouwen. Ontdek hoe je Robeco voor je kunt laten beleggen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten