Zo bezorg je jezelf een groot plezier in de toekomst

| Uw geld

Beleggen? Als twintiger of dertiger heb je wel wat anders aan je hoofd. Toch loont het zeer de moeite als je al jong begint om elke maand een klein bedrag te beleggen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Eerlijk zeggen: denk jij dat beleggen alleen iets is voor rijke ouderen? Ja? Dan zit je er mooi naast. Als je jong bent, kan beleggen een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor een wereldreis of misschien wel de aankoop van je eerste woning. Er zijn drie redenen om als twintiger of dertiger al te beginnen met beleggen.

Jong geleerd, oud gedaan

Een voordeel van jong beginnen is dat je veel ervaring opdoet. Je weet bijvoorbeeld dat je risico loopt met je vermogen. En dat het loont om ook te blijven beleggen als de aandelenkoersen een poosje dalen. Wie deze lessen als twintiger of dertiger leert, heeft een groot voordeel ten opzichte van iemand die pas als vijftiger of zestiger met een groter vermogen gaat beleggen.

Maandelijks beleggen

Aan het begin van je carrière is je salaris meestal nog niet zo hoog. Maar als je nog geen kinderen en eigen woning hebt, geldt dat waarschijnlijk ook voor je vaste lasten. Als je je eigen geld verdient, is het natuurlijk leuk om te gaan shoppen of uit te gaan. Maar als je elke maand één avondje uit of dagje shoppen laat schieten, spaar je al snel €50 per keer uit. Dat is al genoeg om mee te gaan beleggen. Als je tien jaar geleden begonnen was om maandelijks €50 in een fonds te stopen dat gespreid belegt in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld, had je nu een bedrag van ongeveer €8.500 opgebouwd. Let er uiteraard wel op dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.

De tijd werkt in je voordeel

Bij beleggen werkt de tijd in je voordeel. We zeggen niet voor niets dat je alleen moet gaan beleggen als je je geld kunt missen voor ten minste drie jaar. En liefst nog veel langer. De waarde van je beleggingen fluctueert. Je wilt niet het risico lopen dat je je beleggingen moet verkopen op een moment dat de koersen heel laag staan. Sinds 1987 lag het gemiddelde rendement van een belegging in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld op bijna 8%1. Met dat percentage zijn mooie resultaten haalbaar. En daarbij geldt: hoe eerder je begint, hoe beter.

Rekenvoorbeelden: vroeg beginnen loont

Wie in 1999 op zijn veertigste met €10.000 in een goed gespreid beleggingsfonds stapte, zou nu op zijn zestigste een vermogen hebben van ongeveer €40.000. Dat is een mooi bedrag. Maar dat zou €80.000 zijn als je in 1989 op je dertigste was begonnen. En zelfs meer dan €160.000 voor degene die in 1979 op zijn twintigste al zo’n bedrag kon beleggen. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt zoals gezegd kosten en risico’s met zich mee die je met sparen niet hebt. Maar de kans is groot dat je financiële toekomst er net wat mooier uitziet als je jong begint met beleggen.

1 Bron: MSCI AC World Index

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten