Zo bouw je een goed gespreide beleggingsportefeuille

| Beleggen

Bij het inrichten van een beleggingsportefeuille draait het om goed spreiden en het vinden van een passende balans. Dat is makkelijker dan je misschien denkt.

  • Share

Bijna elke belegger weet dat je met een goede spreiding sommige risico’s kunt verminderen. Als je belegt in allerlei verschillende landen en sectoren, wordt een tegenvaller in het ene segment vaak opgevangen door een meevaller in een ander deel van de markt. Hierdoor sluit je het brede marktrisico niet uit, maar voorkom je een teleurstellend rendement als het even tegenzit voor een sector of regio waar je misschien wel hoge verwachtingen van had.

De basismix

Voor een goed gespreide portefeuille zijn minimaal drie ingrediënten nodig: aandelen, obligaties en spaargeld. De samenstelling van deze mix heeft veel invloed op het risico en daarmee op de rendementsverwachting van een portefeuille. Als je beleggingsdoel nog ver in de toekomst ligt en je bereid bent om wat meer risico te nemen, kun je kiezen voor een wat grotere weging voor aandelen. Voel je je prettiger bij een wat lager risico of verwacht je dat je je geld binnen vijf tot zeven jaar nodig hebt? Dan is het verstandig om juist obligaties zwaarder te laten wegen in je portefeuille.

De ingrediënten

Beleggingsfondsen zijn ideale ingrediënten voor je portefeuille. Geen zorgen: je hoeft niet een hele checklist af te werken. Het is goed mogelijk om met slechts twee fondsen en je spaargeld een goed gespreide portefeuille samen te stellen. Kies een aandelenfonds en een obligatiefonds, waarbij het (ook weer uit spreidingsoogpunt) belangrijk is dat beiden fondsen wereldwijd beleggen in verschillende sectoren en marktsegmenten. Voorbeelden hiervan zijn Robeco Sustainable Global Stars Equities en Robeco Total Return Bond Fund.

Je eigen smaak

Eventueel kun je jouw beleggingsportefeuille een eigen smaak geven. Zie je bijvoorbeeld kansen voor een thema als slimme voeding of fintech? Dan kun je binnen het aandelensegment een deel beleggen in een fonds dat inspeelt op dat thema. Om te voorkomen dat je portefeuille te ver overhelt naar een bepaald thema, is het wel zo slim om zowel in het aandelen- als obligatiesegment minstens voor de helft te beleggen in een wereldwijd opererend en goed gespreid fonds. Ten slotte kan het ook geen kwaad om minimaal twee keer per jaar te kijken of je portefeuille nog goed in balans is en aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en doelen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten