Zo bouw je een toekomstpotje op met de kinderbijslag

| Uw geld

Heb jij een of meer kinderen van 17 jaar of jonger? Dan krijg je op 1 juli de kinderbijslag op je rekening gestort. Veel mensen gebruiken dat geld voor alledaagse uitgaven, maar je doet je kind waarschijnlijk een groot plezier als je het opzij zet voor later.

  • Share

Als ouder weet je dat het opvoeden van een kind een stuk duurder is dan je ooit had verwacht. Denk aan de uitgaven voor luiers, kleding, de sportclub, een grotere fiets, een nieuwe laptop. Volgens het CBS gaat daar gemiddeld voor het eerste kind 17% van het gezinsbudget aan op. Toch willen veel ouders ook nog extra geld opzij zetten voor hun kinderen. Daarmee kunnen ze hen later financieel steunen.

Hulp bij het kopen van een huis

Steeds meer ouders geven hun kinderen financiële hulp bij het kopen van een huis. Vroeger kon je bij de aanschaf van je eigen woning zonder eigen geld een hypotheek krijgen. Tegenwoordig is dat anders en moet je daarvoor ook eigen geld hebben. Dat bedrag kan al snel oplopen tot meer dan € 10.000. Daar komt bij dat de woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Het CBS heeft becijferd dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning in april 2020 ruim 30% hoger lag dan vier jaar geleden. Bovendien moet je ook rekening houden met kosten voor woninginrichting en eventueel het opknappen of verbouwen van een huis. Voor veel jongeren is dat niet op te brengen. Een steuntje in de rug van de ouders is dan meer dan welkom.

Een gezonde financiële toekomst

Ouders die hun kinderen financieel ondersteunen tijdens hun studie, besparen hen mogelijk de last van een grote studieschuld. Kinderen hebben het dan ook makkelijker als ze in de toekomst een huis willen kopen. Wil jij de kinderbijslag opzij zetten? Dat zou je kunnen doen door te sparen, maar momenteel is de rente zeer laag en je kunt ook beleggen voor je kind. Sparen is relatief veilig, maar de geschiedenis laat zien dat beleggen op de lange termijn vaak meer oplevert. Houd er wel rekening mee dat beleggen gepaard gaat met kosten en risico’s. En resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten