Zo brengen obligatiefondsen je portefeuille beter in balans

| Beleggen

In de beleggingswereld gaan rendement en risico hand in hand. Op de lange termijn levert een aandelenbelegging het hoogste verwachte rendement op. Maar door ook wat in obligatiefondsen te beleggen, verminder je het risico zonder dat dit sterk ten koste gaat van je rendement.

  • Share

Sommige beleggers vragen zich af of het door de negatieve rente nog wel zinvol is om te beleggen in obligatiefondsen. Toegegeven: met aandelen had je de afgelopen decennia per saldo een hoger rendement kunnen halen. Maar dan had je wel het hoofd koel moeten houden tijdens periodes van grote onzekerheid en sterke koersdalingen.

Een goed voorbeeld is natuurlijk de coronapaniek in maart vorig jaar. Indertijd gingen de wereldwijde aandelenkoersen binnen vier weken met ruim 30 procent onderuit. En tijdens de financiële crisis in 2008 liep het verlies zelfs op tot meer dan 50 procent. Obligaties laten vaak een positief rendement zien in woelige beurstijden. In 87 procent van de maanden waarin aandelen met 5 procent of meer daalden, zijn obligatiekoersen juist gestegen.

Door een deel van je vermogen in obligatiefondsen te beleggen, kan je ervoor zorgen dat je portefeuille minder sterk schommelt dan de beursindices. Er is in het verleden al veel geschreven over spreiding. Maar de voordelen komen nog duidelijker naar voren als je ziet hoe spreiden in de praktijk werkt.

Tegenovergestelde beweging

In de 378 maanden sinds eind 1989 tot heden zou een belegger in wereldwijde aandelen 140 keer een negatief maandresultaat hebben ervaren. Voor obligaties bleef het aantal maanden met koersverlies beperkt tot 117. Bovendien vielen gemiddeld meer dan 7 van de 10 aandelendalingen samen met een positief rendement voor obligatiebeleggingen. Hierdoor is de koersdaling van een gespreide portefeuille bijna altijd kleiner dan van alleen een aandelenbelegging.

In de periode tussen september 2000 en februari 2009 had een belegger met 100 procent wereldwijde aandelen een verlies geleden van 54 procent. Bij een portefeuille die voor 60 procent uit wereldwijde aandelen en voor 40 procent uit staats- en bedrijfsobligaties had bestaan, was dat verlies beperkt gebleven tot 22 procent. Een grafiek schetst vaak een duidelijker beeld dan dit soort harde cijfers. Hieronder is het waardeverloop sinds 1990 van een 100 procent wereldwijde aandelenportefeuille afgezet tegen een gespreide portefeuille (60 procent wereldwijde aandelen en 40 procent staats- en bedrijfsobligaties).

Waardeverloop van een wereldwijde aandelenportefeuille (MSCI World Index) en een mixportefeuille: 60% aandelen en 40% bedrijfs- en staatsobligaties (JPM Global IG Index)

Slim spreiden

Wie zijn portefeuille wil beschermen tegen de soms flinke koersschommelingen die onlosmakelijk verbonden zijn aan aandelenbeleggingen, kan overwegen om een gedeelte van zijn vermogen te beleggen in obligatiefondsen. Voorbeelden daarvan zijn het Robeco Global Total Return Bond Fund – het vroegere Rorento – en Robeco QI Global Dynamic Duration.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten