Zo ga je als belegger onbezorgd op vakantie

| Uw geld

Terwijl jij lekker op vakantie bent, gaat de beurshandel gewoon door. Dat betekent echter niet dat je als belegger met een ongerust gevoel op reis hoeft te gaan.

  • Share

Voordat je op vakantie gaat, heb je waarschijnlijk aan een buurman of kennis gevraagd om je planten water te geven en om je brievenbus te legen. Maar is er ook iemand die op je beleggingsportefeuille let wanneer jij op vakantie bent? Want in deze tijd waarin je altijd maar bereikbaar moet zijn, is vakantie per slot van rekening een prima moment om je smartphone een tijdje met rust te laten. In de zomermaanden gaat de beurshandel gewoon door. Dat kan bij thuiskomst een vervelende verrassing opleveren. In 2011 gingen de Europese aandelenmarkten tussen 30 juni en begin september met 25% tot 30% onderuit omdat de Griekse schuldencrisis oplaaide.

Voorkom vervelende verrassing

Om te voorkomen dat je bij terugkomst voor een vervelende verrassing komt te staan, kun je natuurlijk voor vertrek al je beleggingen verkopen. Daarmee beroof je jezelf echter ook van de mogelijkheid om te profiteren van koersstijgingen. Tijdens de zogeheten campingrally van 1997 schoot de AEX in Nederland in juli met ruim 14% omhoog. Daar komt bij dat de transactiekosten van het in- en uitstappen tijdens de zomervakantie ten koste gaan van je rendement.

Tijdens je vakantie geen zorgen maken over je beleggingen? Ontdek het gemak van beleggen met Robeco ONE

Vakantielessen voor beginnende beleggers

Er zijn twee dingen die je als belegger kunt doen om toch met een gerust hart op vakantie te gaan. Allereerst is het zaak om je niet af te laten leiden door koersschommelingen op de korte termijn. Die schommelingen horen bij het risico van beleggen waarvoor je op de lange termijn vaak beloond kunt worden met een aantrekkelijk rendement. Als je gaat beleggen, moet je dus een goede financiƫle buffer hebben zodat je je geld minstens drie jaar kunt missen.

Investeren via een beleggingsfonds

Daarnaast geeft het veel rust als je investeert via een beleggingsfonds. Een fonds heeft een portefeuillemanager die de strategie voor de lange termijn bewaakt. Hoewel het rendement niet immuun is voor de koersschommelingen op de beurs, heb je de zekerheid dat er altijd iemand al het financiƫle nieuws volgt en kan inspelen op de kansen die ontstaan - zelfs als jij lekker op het strand ligt te zonnen. Ook als beginnende belegger kan fondsbeleggen een aantrekkelijke keuze zijn. Je bent er zo van verzekerd dat iemand met verstand van zaken alle marktontwikkelingen volgt. Ontdek de voordelen van Robeco ONE en kies een van de drie varianten die het beste aansluit bij jouw wensen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten