
Zo maak je als belegger een duurzaam verschil
| DuurzaamRobeco gaat als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid elk jaar met tientallen bedrijven het gesprek aan over verbeteringen op het vlak van mens, milieu en maatschappij. Hoe gaat dat in zijn werk en wat levert het op?
Een sprekend voorbeeld van de aandacht voor duurzaamheid, is te zien bij de consumptie van vlees. Zo zijn vleesvervangers niet meer weg te denken uit de schappen van de meeste supermarkten, terwijl de beursgang van de vegetarische burgerfabrikant Beyond Meat veel aandacht trok op de financiële markten. Vier op de tien Nederlanders eten minder vlees dan vijf jaar geleden, blijkt uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu. Soms gebeurt dat vanwege dierenleed, in andere gevallen geeft klimaatbewustzijn de doorslag. Bij de productie van een kilo rundvlees komt 1.250 kilo CO2 vrij. Dat is ongeveer evenveel als bij een vliegretour voor een persoon van Londen naar New York1.
De opmars van vleesvervangers hangt in de eerste plaats samen met een groeiende vraag door consumenten, maar er schuilt meer achter. Het bedrijfsleven investeert bijvoorbeeld al langere tijd in nieuwe voedingsartikelen met een lagere CO2-voetafdruk en in productieprocessen waarin dierenleed zoveel mogelijk wordt beperkt. Sommige bedrijven doen dat al uit zichzelf, maar andere ondernemingen hebben daarbij een zetje in de rug nodig.
Duurzame verandering
In 2016 is Robeco met 16 internationale voedingsbedrijven een traject gestart. Het doel was om in kaart te brengen welke milieu- en gezondheidsrisico’s er spelen bij de productie en verwerking van vlees en vis. Ook is er aandacht voor nieuwe kansen voor innovatie, bijvoorbeeld door over te schakelen naar plantaardige vetten. “Als we in gesprek gaan met bedrijven met het doel om duurzame verandering op gang te brengen, wordt dat ook wel engagement genoemd”, vertelt Peter van der Werf, engagementspecialist bij Robeco.
Bij engagement gaat Robeco in gesprek met een groep bedrijven binnen een bepaalde sector over een duurzaam onderwerp. De onderwerpen worden normaliter bepaald in samenspraak met grote institutionele klanten, zoals pensioenfondsen, maar Robeco spreekt natuurlijk ook namens particuliere beleggers die in de betreffende fondsen hebben geïnvesteerd. Van der Werf: “Een engagement duurt gemiddeld drie jaar en elk jaar snijden we vier of vijf onderwerpen aan. We kiezen deze onderwerpen op basis van gesprekken met externe duurzaamheidsexperts en de kansen en bedreigingen op duurzaamheidsgebied volgens onze portefeuillemanagers en analisten.”
Stap in de goede richting
Als een dialoog is afgerond, brengt Robeco in een rapport in kaart welke duurzame voortgang er is geboekt. Van der Werf: “Het dierenwelzijn is verbeterd bij het grootste deel van de bedrijven die we gesproken hebben in vlees- en visgerelateerde industrieën. Sommige ondernemingen hebben beloofd om minder antibiotica te gebruiken of om varkens die drachtig zijn of net geworpen hebben, niet langer vast te houden in bewegingsbeperkende kratten. Er valt nog een wereld te winnen op het vlak van dierenwelzijn, maar het is een stap in de goede richting. Bij enkele bedrijven kost het echter meer moeite om verandering op gang te brengen. Daarom blijven we deze duurzame onderwerpen ook in de toekomst aankaarten. ”
Engagement op tal van gebieden
Robeco zet engagement in om op uiteenlopende gebieden duurzame verandering in gang te brengen. In 2019 werden bijvoorbeeld gesprekken gestart met bedrijven op het vlak van plastic-recycling, de risico’s van kunstmatige intelligentie en digitalisering in de gezondheidszorg. Onlangs werd een dialoog aangeknoopt met autofabrikanten over de omschakeling naar elektrisch rijden. Dankzij dit soort engagements draagt een belegging in Robeco-fondsen eraan bij dat de wereld stapje voor stapje duurzamer wordt. Dat dit ten koste gaat van het financieel rendement is een misvatting. Een onderneming die met zijn tijd meegaat en investeert in innovatieve productietechnieken, kan bijvoorbeeld de kosten verlagen terwijl tegelijk het dierenwelzijn verbetert.
Meer lezen over duurzaam beleggen
- Duurzaam beleggen: liever actief controleren dan passief volgen
- “We hebben een goede start gemaakt met Robeco ONE Duurzaam”
- Hoe duurzaam is Robeco zelf?
- Duurzaam beleggen bij Robeco
1 Bron: Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change - Nature, 12 december 2018.