Zó schenkt u met verstand in 2018

| Uw geld

Heeft u uw belastingaangifte al gedaan? Mogelijk kunt u ook alvast de schenkingsvrijstelling voor 2018 benutten, zodat u in de toekomst mogelijk bespaart op schenk- en/of vermogensbelasting.

  • Share

Het lijkt door de koersdaling van begin februari alweer lang geleden, maar waarschijnlijk heeft u een uitstekend beleggingsjaar achter de rug. De brede MSCI World Index is in 2017 met ongeveer 23% gestegen. Het kan geen kwaad om bij de belastingaangifte over vorig jaar ook uw huidige financiële situatie tegen het licht te houden.

Mogelijk kunt u via het benutten van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling besparen op schenkingsbelasting in 2018 en vermogensbelasting in 2019. De financiële situatie is uiteraard voor iedereen verschillend. Om er zeker van te zijn dat u in 2018 in fiscale topconditie bent, kunt u het beste uw belastingadviseur raadplegen. Hier gaan we op enkele hoofdzaken in.

Besparen op schenkings- en vermogensbelasting

Het heffingsvrije vermogen is in 2018 verhoogd naar EUR 30.000 (EUR 60.000 voor fiscale partners). Dat ligt beduidend hoger dan de EUR 25.000 van het voorgaande jaar, maar door het goede beursjaar is uw vermogen in 2017 waarschijnlijk eveneens gestegen. Door goed te letten op de schenkingsvrijstellingen kunt u besparen op de vermogensbelasting over 2019. Uw (klein)kinderen betalen mogelijk na de schenking meer vermogensbelasting. Indien zij in een lagere schijf vallen voor de vermogensrendementsheffing, bent u gezamenlijk per saldo wel voordeliger uit. De werkelijke voordelen van schenken reiken uiteraard veel verder dan een belastingmeevaller.

Schenken kan ook leuk zijn

U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om uw (klein)kinderen een nieuwe laptop of zelfs een auto te schenken. Voor 2018 geldt een schenkingsvrijstelling van EUR 5.363 aan uw kinderen en tot EUR 2.147 aan kleinkinderen of andere mensen. Maar waarom niet kiezen voor schenken van (een deel van uw) beleggingen? Uw (klein)kinderen kunnen dan met dat beleggingspotje zelf vermogen opbouwen voor een leuk concreet doel, zoals een bijdrage aan de aankoop van een eigen woning.

Kosteloos beleggingen schenken

Wellicht heeft de eventuele koerswinst van 2017 u dichter bij uw financiële doelen gebracht. Maar misschien voelt u er juist voor om een deel van die koerswinst uit dat prima beleggingsjaar te delen met volgende generaties. In dat laatste geval is het goed om te weten dat Robeco overdracht van beleggingen eenvoudig maakt. U kunt ze in stukken en kosteloos overzetten naar een andere Robeco-rekening; bijvoorbeeld die van uw (klein)kind. 

De senior specialisten van Robeco helpen u graag.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten