Zo speelt Robeco ONE in op de verwachte economische inhaalslag

| Beleggen

Op de aandelenmarkten hebben beleggers er een voorschot op genomen dat de economie in Europa en de Verenigde Staten richting de zomer meer opengaat. Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland ziet echter ook andere manieren om in te spelen op dat economisch herstel.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Het aantal dagelijkse vaccinaties tegen Covid-19 ligt al wekenlang hoger dan het aantal nieuwe besmettingen dat wordt vastgesteld. De groeiende immuniteit maakt het naar verwachting mogelijk om tijdens de komende maanden de lockdown-maatregelen in Europa en de Verenigde Staten stapsgewijs verder terug te draaien. Dit vooruitzicht heeft de aandelenkoersen de afgelopen tijd een stevige duw in de rug gegeven. Daarnaast is het positieve marktsentiment ook te danken aan de uitgebreide steunmaatregelen – zoals het pakket van USD 1,9 biljoen waar de Amerikaanse president Joe Biden begin maart zijn handtekening onder zette. De S&P 500 Index is tussen eind oktober en half maart met 20% gestegen.

Grondstoffen maken inhaalslag

Lang niet alle cyclische beleggingscategorieën zijn al net zo ver als de aandelenkoersen vooruit gelopen op het economische herstel, dat waarschijnlijk later dit jaar vorm krijgt. Blokland: “Grondstofprijzen lopen gebruikelijk minder ver vooruit op de economische cyclus. Hoewel veel grondstoffen de afgelopen maanden duurder werden, kan die stijging naar verwachting voorlopig worden doorgezet. We hebben eerder dit jaar al een wat grotere positie ingenomen in grondstoffen.”

Liever waarde dan groei

Een van de gevolgen van de grote stimuleringsmaatregelen is dat de rente op de obligatiemarkten oploopt. Dat werkt op verschillende manieren door in de portefeuilles van Robeco ONE. Een hogere rente maakt het bijvoorbeeld minder aantrekkelijk om te beleggen in snelgroeiende bedrijven die nauwelijks of nog geen winst maken. Blokland: “Wij beleggen nu dan ook liever in waardeaandelen. Dat zijn veelal bedrijven uit de ‘offline economie’, die er relatief sterker van profiteren als de economie straks weer opengaat. Je ziet de laatste tijd ook dat die aanzienlijk beter presteren dan groeiaandelen.”

Stijgende rente

De stijging van de rente in de aanloop naar het opschakelen van de economische groei, werkt ook op een andere manier door in de portefeuilles van Robeco ONE. Een van de effecten is namelijk dat de obligatiekoersen onder druk komen te staan. Nieuwe obligaties met hogere rentes zijn namelijk aantrekkelijker dan lopende obligaties, met een lagere rente. Met name obligaties met een lange looptijd zijn gevoelig voor renteschommelingen. Blokland: “We hebben daarom de rentegevoeligheid van onze portefeuille flink verkleind. Met dit soort aanpassingen zijn de Robeco ONE-fondsen klaar voor het moment waarop lockdown-maatregelen afgebouwd worden en de economie weer op gang komt.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten