Zo vind je jouw fonds voor 2021

| Beleggen

2021 belooft volgens Robeco een mooi jaar te worden voor beleggingen zoals aandelen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen verwachtingen: misschien zie jij het helemaal anders. Het vinden van een fonds met een focus die aansluit bij jouw verwachtingen, is makkelijker dan je denkt.

  • Share

Wat verwacht jij van het nieuwe beleggingsjaar? Je belegt natuurlijk voor de lange termijn. Maar het kan geen kwaad om je portefeuille soms even bij te sturen aan de hand van je verwachtingen. De fondsselector is een handig hulpmiddel om fondsen te vinden met een insteek die aansluit bij jouw persoonlijke visie.

Misschien verwacht je wel dat we zelfs een mooier beleggingsjaar tegemoet gaan dan het basisscenario van Robeco. Bijvoorbeeld omdat je om je heen ziet dat mensen in 2020 flink wat geld hebben uitgespaard door vakanties en andere grote uitgaven even voor zich uit te schuiven. Als de vaccinatieprogramma’s op stoom komen en de economie normaliseert, kan deze groep het geld gaan uitgeven of beleggen. In dat geval kunnen aandelenkoersen een flinke duw in de rug krijgen.

Door in de fondsselector in de categorie ‘soort fonds’ het vakje ‘aandelen’ aan te vinken, krijg je een mooi overzicht van alle aandelenfondsen van Robeco. Dat maakt het een stuk makkelijker om een fonds te vinden dat aansluit bij je visie. En is de lijst voor je gevoel nog te groot? Dan kan je via het selecteren van ‘bijzonderheden’ bijvoorbeeld ook de Top 5 te zien krijgen. Daarin heeft Robeco Global Consumer Trends de afgelopen drie jaar het hoogste rendement behaald. Dat fonds kan dus goed uit de voeten met het huidige marktklimaat. Uiteraard geldt ook in dit geval dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden.

Rampjaar

Aan de andere kant is het lang niet zeker dat de vaccinatie zo vlot loopt en zo effectief is als beleggers inprijzen. De MSCI World Index met daarin de grootste bedrijven ter wereld, is in 2020 ondanks de Covid-19-pandemie met 14% gestegen. Misschien verwacht je juist dat een tegenvaller bij het bestrijden van het virus de positieve marktstemming bederft in 2021. Op dat soort momenten zoeken beleggers vaak de veiligheid op van schuilhavens, zoals staatsobligaties van financieel solide landen.

De obligatiefondsen zijn via de fondsselector te vinden in de categorie ‘soort fonds’. Binnen het overzicht valt Robeco Euro Government Bonds al snel op als fonds dat voornamelijk belegt in Franse en Duitse staatsobligaties. In het pessimistische scenario van Robeco komt het rendement in dit marktsegment op 2 tot 5%. Zo kan je ook in een slecht jaar voor risicovolle beleggingen, toch een rendement halen dat wat hoger ligt dan de zeer lage spaarrente. Overigens brengt beleggen wel kosten met zich mee die je bij sparen niet hebt.

China steelt de show

Misschien heb je geen uitgesproken mening over de richting van de aandelenmarkt, maar wel over de beleggingskansen voor bijvoorbeeld China. Het land werd vorig jaar als eerste getroffen door de Covid-19-uitbraak en kreeg deze ook als eerste onder controle. De Chinese economie kenmerkt zich momenteel door een stevig herstel van de consumptie-uitgaven en de maakindustrie.

In de categorie ‘regio’ vind je een overzicht van fondsen die in Azië-Pacific beleggen. Robeco Chinese A-share Equities belegt in aandelen van Chinese bedrijven die genoteerd staan aan de binnenlandse aandelenmarkten. Zo is er via de fondsselector altijd een fonds te vinden dat aansluit bij jouw kijk op de markt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten