Zo zetten de superrijken hun vermogen weg (en dit kan jij ervan leren)

| Beleggen

In plaats van alles op een spaarrekening te zetten, stoppen miljardairs hun geld ook in klassieke auto’s, exclusieve wijn en aandelen. Weet jij welke investering het meeste oplevert?

  • Share

Er lopen wereldwijd meer dan 2.0001 miljardairs rond die hun vermogen op allerlei manieren hebben verdiend. Ondernemers zoals Bill Gates en Jeff Bezos hebben hun fortuin te danken aan het succes van de bedrijven die ze hebben opgericht, Warren Buffett heeft zijn geld bij elkaar belegd en weer andere miljardairs hebben het geluk gehad dat hun ouders een enorm vermogen opbouwden. Een belangrijke overeenkomst tussen al deze rijkaards is dat ze ervoor zorgen dat hun geld even hard voor hen werkt als zij voor hun geld. Dat kan jij ook doen.

Klassieke auto’s en exclusieve wijn

Miljardairs investeren hun vermogen in allerlei zaken zoals aandelen, vastgoed, kunst en exclusieve wagens. In sommige gevallen is het een uit de hand gelopen hobby, maar deze investeringen leveren vaak ook een mooi rendement op. Wist je bijvoorbeeld dat een investering in exclusieve wijn in de periode tussen 1900 en 2017 maar liefst 65 keer zoveel waard zou zijn geworden2? Dat is een rendement van bijna 4% per jaar. Een investering in klassieke auto’s is in diezelfde periode maar liefst 242 keer over de kop gegaan2 (gemiddeld jaarrendement: 4,8%). Dat was echter niet eens de meest lucratieve investering: een breed mandje aandelen is bijna 400 keer zoveel waard geworden2. Dat is een gemiddeld rendement van 5,2%. En het mooie van aandelen is dat het, in tegenstelling tot een of meer klassieke auto’s, geen groot beginkapitaal vergt.

Beleggingslessen van miljardairs

Een belangrijke les van de wijze waarop miljardairs met hun geld omgaan, is dat ze investeren in zaken die een aantrekkelijk rendement opleveren. Dat kun jij ook doen. Aangezien je waarschijnlijk geen miljoenen op de bank hebt staan, is het wel verstandig om je er eerst van te verzekeren dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte tegenvallers. Daarnaast is het zaak om de tijd het werk te laten doen. De 117 jaar die onderzoekers onder de loep hebben genomen is uiteraard wat overdreven. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee: de waarde van je vermogen zal fluctueren en naarmate je beleggingshorizon langer wordt, neemt de kans op een positief rendement toe. Ook moet je er rekening mee houden dat er kosten verbonden zijn aan beleggen. Ten slotte is het een goed idee om je beleggingen te spreiden. Een tegenvaller in het ene segment kan dan worden goedgemaakt door een meevaller in een andere categorie. Ontdek gespreid beleggen via Robeco ONE en kies een van de drie varianten die het beste aansluit bij jouw wensen. Eerlijk is eerlijk: je zult hierdoor geen miljardair worden. Maar op de lange termijn kun je mogelijk wel ongemerkt een leuk vermogen opbouwen.

1 Bron: Forbes, ranglijst The Worlds Billionaires
2 Bron: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2018

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten