Zwicht Italië voor de druk van de markten?

| Visie

De Italiaanse regering ligt op ramkoers met de Europese Commissie wat betreft de begrotingsplannen voor 2019. Brussel heeft weinig middelen om een evenwichtige begroting af te dwingen, dus het is te hopen dat de regering gevoelig is voor de druk van financiële markten.

  • Share

Italië staat onder grote druk van de Europese Commissie om de begroting voor volgend jaar bij te stellen. Bij de huidige plannen loopt het tekort in 2019 volgens berekeningen van Brussel op tot 2,9% van het bbp. Op de obligatiemarkt stijgt de risicopremie van Italiaanse staatsobligaties snel. Dit betekent dat het land een steeds hogere rentevergoeding moet betalen over nieuwe leningen dan zeer kredietwaardige landen, zoals Duitsland en Nederland. Het gevaar dat het conflict tussen Italië en de Europese Commissie hoog oploopt, is in de ogen van Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen een van de grootste risico’s voor financiële markten.

Heeft die aanpak kans van slagen?

Cornelissen: “Dat is heel erg de vraag. Ten eerste denk ik niet dat verzet tegen de Europese begrotingsregels een winnende strategie is bij pan-Europese verkiezingen. Italië kan gemakkelijk als een zwartrijder gezien worden door kiezers in andere landen. De kans op een meerderheid van populistisch links en rechts gezamenlijk, acht ik nog steeds klein. Opvallend is ook dat beide Italiaanse populistische partijen gescheiden die verkiezingen in gaan. Ten tweede is de legitimiteit van de Europese verkiezingen in de regel gering door de lage opkomst. Het is wat vergezocht om op basis van deze uitslag een mandaat te claimen. Ten derde is het Europees parlement een papieren tijger. Ze kunnen de euro-spelregels niet veranderen; ook niet als er een meerderheid komt die dat zou willen.”

Hoe gaat het steekspel rond de Italiaanse begroting zich ontvouwen?

Cornelissen: “De druk op de Italiaanse regering neemt toe. De hoge rente dwingt op enig moment herkapitalisatie van Italiaanse banken af. Die moeten aankloppen bij de overheid, omdat andere partijen geen geld meer in de banken willen stoppen. Strenge Europese regels over staatssteun maken een kapitaalinjectie behoorlijk lastig. Bovendien loopt de staatsschuld dan nog verder op. De kredietbeoordelaars blijven liever uit de wind, maar ontkomen er op enig moment niet aan om Italiaanse overheidsschuld als junk-leningen te bestempelen. Dit zou een nieuwe verkoopgolf van staatsobligaties uitlokken en steun van de ECB onmogelijk maken. Zover wil de Italiaanse regering het uiteraard niet laten komen. Het is dus te hopen dat ze onder druk van financiële markten de begrotingsplannen bijstellen.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten