90 jaar Robeco

Een leeftijd van 90 jaar is zonder meer respectabel te noemen, ook voor een beleggingsfonds. Dankzij zijn onderzoekende karakter en zijn vermogen om met de tijd mee te gaan, is het fonds Robeco Sustainable Global Stars - dat in het verleden Robeco heette - echter helemaal klaar voor de toekomst. Dit is ons verhaal.
Dit is ons verhaal

1929: het fundament

Slechts enkele weken na de beurskrach op Wall Street richtten zeven Rotterdamse zakenlieden een syndicaat op om spaargeld van mensen collectief te beleggen en te beheren. Ze noemden dit het Rotterdamsch Beleggings Consortium, later afgekort tot Robeco. Door de Grote Depressie verdampte de helft van het beheerde geld. Toch hielden ze vol, waarmee ze het fundament legden voor het huidige Robeco.

De jaren 30: Wereldwijde spreiding

Robeco’s eerste directeur Wim Rauwenhoff hechtte veel waarde aan onderzoek en was groot voorstander van een wetenschappelijke benadering van beleggen. De oprichters geloofden ook in wereldwijde spreiding. Daarom kochten ze al in 1930 aandelen in Zuid-Amerika en in andere landen in Europa en Noord-Amerika. In 1938 volgde een notering aan de Amsterdamse aandelenbeurs.

De jaren 40: De oorlog te boven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was meer dan de helft van de portefeuille veilig belegd in de VS. Robeco's beheerde vermogen verdubbelde bijna tussen 1941 en 1946. Tijdens de oorlogsjaren werd de wetenschappelijke benadering verder ontwikkeld. We werkten bijvoorbeeld samen met de toonaangevende Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze bewuste keuze voor onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot pionierswerk op het gebied van kwantitatief en duurzaam beleggen.

De jaren 50: Laagdrempelig beleggen

In de jaren 50 ging Robeco verder met innoveren. Zo werd in 1953 een aandelenspaarsysteem geïntroduceerd, waardoor ook mensen met beperktere middelen konden beleggen in Robeco-aandelen. Hierdoor werd beleggen laagdrempeliger in Nederland. In de periode na de oorlog bleef het bedrijf gestaag groeien, wat in 1959 leidde tot de eerste buitenlandse beursnotering voor Robeco, in Parijs.

De jaren 60: Swingend tijdperk

Tijdens de swinging sixties kreeg Robeco meer noteringen aan buitenlandse beurzen. In 1963 was Robeco het eerste Europese bedrijf met een notering aan de Japanse aandelenmarkt. Twee jaar later werd Rolinco opgericht, ons tweede beleggingsfonds.

De jaren 70: Obligaties en verder

De innovatie en spreiding gingen in hoog tempo verder. In 1974 richtte Robeco zijn eerste obligatiefonds op als antwoord op de oliecrisis van een jaar daarvoor, die had gezorgd voor dalende aandelenkoersen. De spreiding vond ook op een andere manier plaats, nadat de Ford Foundation Robeco had gevraagd een deel van haar portefeuille te beheren. Daarmee werd een begin gemaakt met institutioneel vermogensbeheer, tegenwoordig goed voor zo’n 50% van het beheerde vermogen. We namen ook een aantal belangrijke concurrenten over, waarmee het de grootste aanbieder van beleggingsfondsen in Europa werd. Nieuwe kantoren werden geopend in Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland, en we kregen beursnoteringen in Hongkong en Tokio.

De jaren 80: Succes tijdens onrust

De ervaring die Robeco had opgedaan tijdens de eerste grote beurskrach, kwam goed van pas toen in oktober 1987 de tweede plaatsvond. Het bedrijf had geleerd van het verleden en beleid ontwikkeld voor een eventuele crash. Dankzij het lage risico, dat het resultaat was van diversificatie, werd paniek voorkomen en daalde de waarde van de beleggingen minder hard dan de Dow Jones Index.

De jaren 90: Kwantitatief en duurzaam

In de jaren 90 maakte Robeco een sterke ontwikkeling door, met pionierswerk op het gebied van kwantitatief en duurzaam beleggen. Het bedrijf werd zelfs wereldleider op deze terreinen. De eerste kwantitatieve strategie werd gelanceerd in 1994 en een jaar later volgde het eerste duurzame product, de ‘Groencertificaten’. Dit product werd ontwikkeld in samenwerking met het nieuwe moederbedrijf Rabobank. Later lanceerde Robeco het eerste duurzame aandelenfonds in Nederland.

2000s: Nieuw millennium, nieuwe mijlpalen

In het nieuwe millennium bereikte Robeco Groep de nodige mijlpalen. Groei was vooral gericht op de VS, en Harbor Capital Advisors en Boston Partners Asset Management werden toegevoegd aan de groep. Ondertussen ging de uitbreiding verder met nieuwe kantoren in het Midden-Oosten, Europa en Azië. Robeco Groep bleef zich sterk bezighouden met duurzaamheid, met de overname van RobecoSAM, en de integratie van factoren op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) in Robeco’s beleggingsprocessen.

2019: klaar voor de toekomst

Nu – 90 jaar na onze oprichting – is Robeco meer dan ooit klaar voor de toekomst. Robeco Global Sustainable Stars loopt nog altijd voorop in de fondsenwereld. Dankzij het vermogen om mee te gaan met zijn tijd, ziet de toekomst voor het fonds er minstens net zo goed uit als 90 jaar geleden.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten