Eerste Hulp Bij Beleggen: uitstappen… of overstappen?

Weet jij nog waarom je voor het laatst een fonds verkocht hebt? Misschien omdat je rendement achterbleef bij je verwachtingen, of omdat je juist winst wilde nemen. Er zijn betere argumenten om uit- of over te stappen dan een koersdaling of -stijging.

Maar al te vaak geven koersschommelingen aanleiding om een fonds te verkopen. Bijvoorbeeld omdat het fonds flink gestegen is en je de koerswinst wilt verzilveren. Of omdat je na een koersdaling bezorgd bent dat het fonds nog verder daalt. Maar weet je al wat je gaat doen met de opbrengst van je verkoop? Wachten tot het ideale instapmoment? Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Als je overweegt te verkopen, is het zaak om een doordacht plan en een goede reden te hebben. Stel jezelf daarom de onderstaande drie vragen voordat je verkoopt.

Sluit het fonds nog aan bij mijn persoonlijke situatie?

Door gebeurtenissen in je leven kan een fonds dat aanvankelijk prima aansloot bij je persoonlijke situatie, na verloop van tijd een stuk minder goed aansluiten bij je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat je wat minder risico wilt nemen omdat je het belegde vermogen binnen afzienbare tijd nodig hebt voor een grote aankoop, zoals een nieuwe woning. Het is dan ook verstandig om minstens eenmaal per jaar je portefeuille tegen het licht te houden en te kijken of je fondsen nog goed aansluiten bij je persoonlijke situatie.

Past het fonds nog bij mijn kijk op de wereld?

Het kan natuurlijk ook dat je persoonlijke situatie onveranderd is, maar dat je wel anders tegen de financiële markten aankijkt. Bijvoorbeeld omdat je na een grote koersstijging toch liever wat risico wilt afbouwen en daarom een fonds met een lager risicoprofiel wilt aankopen. Of mogelijk heb je minder vertrouwen in het thema of de regio waarin het fonds belegt. Met de fondsselector kan je snel fondsen opsporen met eigenschappen waarin je meer vertrouwen hebt.

Is er een ander fonds waarvan ik meer verwacht?

Ook voor beleggers lijkt het gras soms groener aan de overkant. Bijvoorbeeld als je een verhaal leest over een interessant thema en het fonds dat daarop inspeelt. Je moet je echter niet laten leiden door emoties, hoe verleidelijk dat ook is. Voor je het weet, stap je heel vaak over naar een ander fonds dat net iets meer tot je verbeelding spreekt en stapelen de transactiekosten zich op. Wekt een fonds je belangstelling, dan is het beter om dit eerst een tijdje onder de loep te nemen. Kijk je er daarna nog hetzelfde tegenaan? Dan kan je voorzichtig instappen en je belang later uitbreiden als het fonds presteert zoals je verwacht.

Maak een plan

De volgende keer dat je betwijfelt of het verstandig is om een fonds te verkopen, kan je jezelf de bovenstaande drie vragen stellen. Als een fonds niet langer aansluit bij je persoonlijke situatie of je kijk op de wereld, dan is het mogelijk een goed idee om uit- of over te stappen. Bedenk dan wel van tevoren wat je gaat doen met het vrijkomende geld. Je kunt het bijvoorbeeld verdelen over je andere fondsposities, of beleggen in een fonds met een aansprekend thema dat aansluit bij je doelen en risicobereidheid. Zo voorkom je dat je opeens aan de zijlijn staat, zonder plan om het beleggingsveld weer te betreden.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten