Gezond leven: liever voorkomen dan genezen

Verstandig eten, voldoende beweging en goed slapen zijn belangrijke ingrediënten voor een gezond leven. Net zoals de bedrijven binnen dit thema soms mooie ingrediënten zijn voor een fondsportefeuille.

Een goede gezondheid is je kostbaarste bezit. Die uitdrukking krijgt een heel andere lading als je bedenkt dat uitgaven aan gezondheidszorg meer dan 18% vormen van het Amerikaanse bbp, ofwel ruim 3.700 miljard dollar. In veel andere westerse landen liggen de zorguitgaven naar verhouding even hoog. Het is dan ook geen wonder dat er een felle discussie wordt gevoerd over medicijnprijzen. Dat is echter maar één kant van het gezondheidsthema. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. En vaak ook veel goedkoper.

Robeco Global Consumer Trends

Lift mee op de kracht van sterke merken en profiteer van langdurige trends op de consumentenmarkt.

Koop dit fonds

Meer bewegen is langer leven

Meer beweging is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Een kwartiertje bewegen per dag kan bijvoorbeeld je leven met drie jaar verlengen, zo bleek uit een studie van Taiwanese wetenschappers. Dichter bij huis wijst groot onderzoek van TNO Arbeid uit dat sportende werknemers minder vaak ziek worden en bovendien sneller herstellen. Het gemiddelde ziekteverzuim van deze groep komt op 2%. Voor niet-sporters is dat maar liefst 9%.

Betere sportprestaties zijn wat waard

Sporten is vaak leuker als je merkt dat er verbetering in zit. Wereldwijd trekken steeds meer mensen de portemonnee voor betere sportkleding, snellere schoenen en andere zaken die hun prestaties verbeteren – en er vaak ook voor zorgen dat ze er tijdens het sporten goed uitzien. Onderzoeksbureau NPD voorspelt dat de totale markt voor sportartikelen in 2023 een derde groter is dan in 2018. Sommige marktsegmenten groeien zelfs nog een stuk sneller, zoals die van speciale horloges en andere wearables waarmee je nog beter je prestaties kunt meten.

Gezondheidscentrum om je pols

Ook in andere opzichten kan draagbare technologie bijdragen aan een betere gezondheid. Er zijn al horloges die zowel je hartslag als bloeddruk meten en een seintje geven als die te ver afwijken van normale waarden. Het is een kwestie van tijd voordat er veel meer toepassingen ontwikkeld worden. Diabetespatiënten zouden bijvoorbeeld veel baat hebben bij een horloge dat pijnloos je bloedsuikerniveau meet. En hoe handig is het als je smartwatch straks de UV-straling meet en je waarschuwt wanneer je de schaduw moet opzoeken?

Goede voeding

Er komt steeds meer aandacht voor de rol die voeding speelt binnen een gezonde levensstijl. In de Verenigde Staten krijgt bijvoorbeeld 70% van de bevolking te veel suiker binnen, terwijl driekwart van de Amerikanen minder groenten eet dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft. Er komt echter steeds meer aandacht voor verbanden tussen voeding en gezondheidsklachten. Wist je bijvoorbeeld dat de WHO bewerkt vlees aanmerkt als ‘kankerverwekkend’ en rood vlees als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’?

Kansen voor themabeleggers

Doordat steeds meer mensen hun voedingspatroon aanpassen, stijgt onder meer de vraag naar vleesvervangers. Daarbij speelt ook een groeiend milieubewustzijn een rol. Voor het maken van een hamburger is bijvoorbeeld 15 keer zoveel water nodig als voor een even grote sojaburger. “Met name jonge generaties kiezen heel bewust voor een gezonde levensstijl. Ze zijn bereid om wat meer te betalen voor producten en diensten die daarbij passen. Voor ons als themabeleggers is dat een waardevol inzicht”, vertelt Neele, fondsbeheerder van Robeco Global Consumer Trends.

Een streepje voor

“We beleggen onder meer in bekende sportmerken en bedrijven die voorop lopen op het vlak van gezonde voeding. Aan de andere kant helpen dit soort inzichten ons ook om eventueel al in een vroeg stadium bij te sturen als een sector mogelijk last krijgt van een grote trend. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen wat de groeiende populariteit van vleesvervangers betekent voor vleesfabrikanten. Op deze manier hebben themabeleggers een streepje voor.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten