Wat is dividend?

Bij veel beleggingsfondsen hebben beleggers de mogelijkheid om dividend uit te laten keren. Die uitkering kan een interessante bron van inkomsten vormen. Lees ons artikel 'Onbekend met dividend' waarin we uitleggen wat dividend is en andere belangrijke vragen beantwoorden over dividend en beleggingsfondsen.

Wanneer heb ik recht op dividend?

U heeft recht op een dividenduitkering wanneer u een uitkerend fonds bezit op de dag voordat het fonds ex-dividend gaat noteren. Koopt u een fonds op de ex-dividenddatum, dan heeft u geen recht op dividend. U koopt het fonds immers tegen de 'nieuwe' koers, zonder het opgebouwde dividend. Verkoopt u een fonds op de ex-dividenddatum, dan ontvangt u het dividend op de betaaldatum. Bekijk de Dividendpagina voor alle dividenddata.

Waar kan ik mijn dividend of rente-uitkering terugvinden?

Informatie over uw persoonlijke dividend of rente-uitkering(en) vindt u terug in Mijn Robeco onder Transactieoverzicht. Deze zijn vaak iets later dan de dag van de uitkering zichtbaar in uw saldo.

Waar vind ik informatie over mijn dividenduitkering(en)?

Bekijk uw dividenduitkering in het Transactieoverzicht van Mijn Robeco (deze zijn vaak iets later dan de dag van de uitkering zichtbaar in uw saldo). Vink in de grijze balk bij type transactie 'Dividend' aan voor een overzicht van al uw dividenduitkeringen. Klik vervolgens op 'Afschrift' voor de details van deze transactie. U kunt daar ook het afschrift printen (PDF).

Waar vind ik een overzicht van alle dividenduitkering(en)?

Op onze Dividendpagina vindt u een overzicht van alle dividend uitkerende Robecofondsen en de dividendbetalingen.

Hoe kan ik mijn dividend uitkering aanpassen?

Het herbeleggen van dividend is kosteloos en gebeurt automatisch. Afhankelijk van uw keuze wordt het dividend uitgekeerd op uw Roparco spaartegoed of herbelegd in het fonds. U kunt uw voorkeur controleren of wijzigen in Mijn Robeco bij Rekeninginstellingen.

Welke Robecofondsen keren dividend uit?

Selecteer eenvoudig de dividend uitkerende fondsen met onze Fondsselector of bekijk onze Dividendpagina voor een overzicht van alle dividend uitkerende Robecofondsen en dividendbetalingen.

Waarom keren sommige beleggingsfondsen wel en andere geen dividend uit?

Van bijna alle beleggingsfondsen zijn verschillende aandelenklassen beschikbaar. Elke klasse heeft specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld of het dividend wordt herbelegd in het fonds of uitgekeerd aan de beleggers. Die laatste optie is vaak een interessante keuze voor investeerders die op zoek zijn naar inkomsten uit de beleggingsportefeuille, bijvoorbeeld als aanvulling op de pensioenuitkering. In de fase van vermogensopbouw is het vaak een betere keuze om het dividend te laten herbeleggen.

Waar komt dat dividend vandaan?

Een beleggingsfonds ontvangt rente als het in obligaties belegt en kan besluiten die rente-inkomsten als dividend uit te keren aan de beleggers in dat beleggingsfonds. Als een beleggingsfonds in aandelen belegt, kan het dividend ontvangen, aangezien veel beursgenoteerde bedrijven een gedeelte van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders. . Als een onderneming een moeilijke periode doormaakt, wordt vaak het dividend verlaagd of zelfs geschrapt om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om financiƫle tegenvallers op te vangen. In het slechtste geval kan een bedrijf ook de rente niet meer betalen en gaat het failliet. Beleggingsfondsen kunnen dit soort tegenvallers dankzij de brede spreiding gebruikelijk goed opvangen en een redelijk stabiel dividend blijven uitkeren.

Hoe en wanneer keert een beleggingsfonds dividend uit?

Standaard worden de dividendinkomsten herbelegt bij Robeco fondsen. U heeft ook de optie om uw dividend uit te laten keren op Roparco. De Nederlandse fondsen keren eenmaal per jaar een dividend uit. In sommige gevallen is er sprake van interim-dividend. Beleggingsfondsen die in Luxemburg genoteerd staan keren in de regel vier maal per jaar dividend uit. Op de dividendpagina vindt u meer informatie.

Moet er belasting betaald worden over het dividend?

Een Nederlands beleggingsfonds houdt 15% dividendbelasting in op dividenduitkeringen. De ingehouden dividendbelasting kan meestal worden verrekend met de te betalen inkomsten- of vennootschapsbelasting. U kunt de dividenduitkering en het bijbehorende afschrift terugvinden in het Transactieoverzicht van Mijn Robeco. Alleen van Nederlandse fondsen kan de ingehouden dividendbelasting worden verrekend; Robeco-fondsen die in Luxemburg zijn gevestigd, vallen onder een ander fiscaal regime waardoor dit niet van toepassing is.

Waarom staat de ingehouden dividendbelasting op het jaaroverzicht?

Nederlandse dividendbelasting kunt u in beginsel verrekenen met de door u te betalen inkomstenbelasting. Voor buitenlandse dividendbelasting hangt het af van het desbetreffende land. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten