Terug naar overzicht Terug naar Hulp bij veranderingen

Meerderjarigheid

Een rekeninghouder van 18 jaar of ouder is zelf verantwoordelijk voor de Robecorekening. Lees op deze pagina wat de gevolgen zijn en wat u kunt regelen.

Is uw kind onlangs meerderjarig geworden?

Geef zijn of haar e-mailadres door zodat het identificatieproces doorlopen kan worden.

Wat gebeurt er als mijn kind 18 jaar wordt?

 • Drie maanden voordat de rekeninghouder 18 jaar wordt sturen wij een aankondiging naar de wettelijk vertegenwoordiger(s). 
 • Op de 18e verjaardag sturen wij een uitnodiging naar de wettelijk vertegenwoordiger(s) met het verzoek om het emailadres van het kind door te geven. Het kind ontvangt een email met het verzoek om zich te identificeren.
 • Op de 18e verjaardag is de rekening geblokkeerd en worden de wettelijk vertegenwoordigers van de rekening verwijderd. Als de rekeninghouder zich aanmeld en identificeert, koppelen we de inloggegevens van de rekeninghouder aan de rekening. En versturen wij een e-mail aan de rekeninghouder zodat hij/zij direct kan inloggen.
 • De rekeninghouder kan inloggen en een eigen tegenrekening opgeven. Als deze is gecheckt, kan de rekeninghouder de oude tegenrekeningen verwijderen en is de rekening vrij te gebruiken.

 • Als financiële instelling krijgen we in toenemende mate te maken met wetgeving over het verstrekken van informatie en persoonsgegevens. Overheden willen op deze manier meer inzicht krijgen in gegevens van hun inwoners om belastingontduiking tegen te gaan. Per 1 januari 2016 zijn wij als financiële instelling verplicht gesteld door de Nederlandse wet om onze klanten te identificeren en na te gaan in welk land zij fiscaal inwoner zijn.

 • Bij het openen van een rekening of het wijzigen van gegevens leiden we uit de landgegevens af of u mogelijk in andere landen belastingplichtig bent en vragen we u om uw fiscale woonlanden (opnieuw) op te geven. Landgegevens zijn bijvoorbeeld uw adresgegevens, telefoonnummer en geboorteland.

 • Als wij van u gegevens hebben die erop duiden dat u fiscaal inwoner bent in het buitenland, sturen wij u een verzoek om uw fiscale woonland(en) te controleren en zo nodig te wijzigen. Zolang wij geen tegenbericht van u hebben ontvangen, zullen wij deze gegevens doorgeven aan de Belastingdienst. Op het moment dat we van u bericht krijgen over de juiste fiscale woonlanden, zullen we deze gegevens overeenkomstig aanpassen.  

  Het gaat om landgegevens die u voor 1 januari 2016 bij het openen van een rekening of via een wijziging aan ons heeft doorgegeven. U kunt uw fiscale woonland(en) zelf controleren en bevestigen in Mijn Robeco.  

  Indien u niet op deze berichtgeving reageert, zullen we na 90 dagen de fiscale woonlanden (die we uit uw landgegevens kunnen afleiden) vastleggen. Landgegevens zijn bijvoorbeeld uw adresgegevens, telefoonnummer en geboorteland.  

  Heeft u na 1 januari 2016 online een rekening geopend of wijzigingen doorgegeven? Dan worden deze gegevens direct vastgelegd in Mijn Robeco, uw persoonlijke omgeving. U verklaart bij het bevestigen van de gegevens dat u deze naar waarheid heeft afgegeven. Verandert er in de toekomst iets in uw situatie dat betrekking heeft op uw buitenlandse belastingstatus? Dan dient u dit binnen 30 dagen aan ons door te geven.

 • Deze informatie over de fiscale woonlanden wordt doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Indien u fiscaal woonachtig bent buiten Nederland, zullen deze gegevens via de Belastingdienst worden doorgegeven aan de landen waarmee Nederland deze informatie uitwisselt.

Mijn kind is 18 geworden. Waarom heb ik geen inzage meer in de rekening?

Als de rekeninghouder 18 jaar wordt, verwijderen wij de wettelijk vertegenwoordiger(s) van de rekening. Wij blokkeren de rekening totdat de rekeninghouder geïdentificeerd is. Daarna heeft alleen de rekeninghouder toegang tot de rekening.

Ik heb een en/of rekening met een minderjarig kind, wat gebeurt er als hij/zij 18 jaar wordt?

Bij het meerderjarig worden van uw zoon/dochter dient hij/zij zich te identificeren en een nieuwe tegenrekening op te geven. Deze tegenrekening dient dezelfde tenaamstelling te hebben als de Robecorekening. De rekening wordt geblokkeerd vanaf de 18e verjaardag tot de identificatie en het toevoegen van een tegenrekening hebben plaatsgevonden. Hierna hebben beide rekeninghouders weer toegang tot de rekening.

Stopt de kinderbijslag en het kindgebonden budget?

Dat klopt, vanaf de 18e verjaardag van uw kind, stoppen de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Hierdoor gaat uw besteedbare inkomen omlaag. Daarnaast kunnen ook andere toeslagen veranderen. Bijvoorbeeld als uw kind gaat werken en thuis blijft wonen. Meer informatie hierover kunt u lezen op www.nibud.nl.

Moet mijn kind zelf een zorgverzekering afsluiten?

Vanaf de leeftijd van 18 jaar moet iedereen een eigen zorgverzekering hebben. Vaak kan er zorgtoeslag aangevraagd worden, dit scheelt weer in de kosten.

(Bijna) 18 jaar en dan? Wat een mijlpaal, gefeliciteerd!

Vanaf nu gaat er een wereld voor je open. Vanaf nu mag je ineens meer, maar zijn er ook een aantal verplichtingen. Zo mag je bijvoorbeeld je eigen beleggingsrekening beheren, stemmen en contracten aangaan. En moet je je eigen zorgverzekering regelen, ben je zelf verantwoordelijk voor de betalingsverplichtingen die je aangaat en moet je belastingaangifte gaan doen.

Hoe krijg je toegang tot je rekening?

 • Op je verjaardag ontvangen je ouder(s)/ wettelijk vertegenwoordiger(s) een e-mail om jou via een speciale link aan te kunnen melden. Nadat zij jouw emailadres hebben doorgegeven kun jij je vervolgens identificeren.
 • Op je 18e verjaardag is de rekening geblokkeerd. Als jij je aanmeldt en identificeert koppelen wij jouw inloggegevens zo snel mogelijk aan de rekening. Hierna kun je inloggen.
 • Na het inloggen is het noodzakelijk dat je een eigen tegenrekening opgeeft. Hierna kun je de oude tegenrekeningen verwijderen en is de rekening vrij te gebruiken.

Cursus beginnen met beleggen

Iedereen kan beleggen. Jij ook! Steeds meer Nederlanders starten met beleggen. Maar om goed te kunnen beleggen is het wel van belang dat je de juiste keuzes maakt. Misschien heb jij er ook over nagedacht, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Dan is de cursus beleggen voor beginners écht iets voor jou.

Wil je je ouders nog mee laten kijken?

Je kunt ze eenvoudig via Mijn Robeco toevoegen als gemachtigde op je rekening. Ga hiervoor naar Rekeninginstellingen – Rekeninghouders- Rekeninghouder/gemachtigde toevoegen.

Belastingaangifte doen, zo bereid je je goed voor

 1. Zorg ervoor dat je alle gegevens bij de hand hebt, zoals de financieel jaaroverzichten van je rekeningen en de jaaropgave van je werkgever.
 2. Log in op de website van de belastingdienst en log in met je DigiD. Vul je aangifteformulier in en controleer deze goed. 
 3. Als je de aangifte gecontroleerd hebt, kun je deze opslaan en verzenden.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten