Ik heb geen smartphone. Hoe kan ik mij identificeren?

Dit is geen probleem, u kunt ook de telefoon van een ander gebruiken voor de identificatie. Bijvoorbeeld van een partner of (klein)kind. De foto’s die u tijdens de identificatie maakt worden niet opgeslagen op het toestel. Als u klaar bent met identificeren kan de app direct weer verwijderd worden.

Is dit geen mogelijkheid? Bij de laatste stap ‘Uw identificatie’, waar de QR-code staat kunt u aan de rechterkant van het scherm kiezen voor een handmatig alternatief. In dit geval uploadt u een kopie van uw identiteitsbewijs.

Is het veilig om mij online te identificeren?

Ja dit is veilig, veiliger dan het uploaden van een losse kopie identiteitsbewijs.

Alle gegevens worden bij het online identificeren versleuteld en via een beveiligde verbinding verstuurd. Alleen gespecialiseerde medewerkers kunnen bij uw informatie. De Robeco identificatie app kan tot wel 210 veiligheidskenmerken registreren om er zeker van te zijn dat u degene bent die bij uw rekening hoort.

Hoe werkt het online identificeren?

In de korte video op deze pagina leggen we uit hoe het proces werkt.

Waar vind ik de Robeco Identificatie app?

U vindt de Robeco Identificatie app in de “Google Play Store” voor Android telefoons, of in de “App Store” wanneer u een IPhone heeft.

Waarom kan ik mijn tablet niet gebruiken voor de Identificatie?

De Robeco Identificatieapp is specifiek gebouwd voor smartphones en werkt niet optimaal op een tablet. Ook heeft niet elke tablet een NFC lezer, wat wel benodigd is.

Waarom kan ik mij niet identificeren met mijn rijbewijs?

Op het rijbewijs staan geen gegevens over uw nationaliteit. Deze gegevens hebben wij wel van u nodig.

Wat is een QR-code?

Een QR-code is een zwartwit plaatje dat digitale informatie bevat. Uw smartphone kan deze code zelf herkennen. Scant u een QR-code, dan wordt u meteen doorgestuurd naar de juiste plaats. Dat scheelt intypen van lange internetadressen.

Hoe scan ik een QR-code?

Met een IPhone:
Open de camera app.

 • Gebruik de camera achter op het toestel, niet de selfie camera.
 • Doe nu net alsof u een foto maakt van de QR-code. Zorg dat de QR-code goed in beeld is.
 • De IPhone probeert de code te herkennen.
 • Vervolgens verschijnt er een melding bovenaan uw IPhone scherm. Tik op de melding en u gaat naar het scherm waar u de Robeco Identificatie app kunt downloaden.

Met een Android telefoon:
Een QR-code scant u met behulp van de app Google Lens. Staat deze nog niet op uw telefoon dan kunt u de Google Lens app downloaden in de ‘Play Store’.

 • Google Lens is geïnstalleerd.
 • Open de camera app op uw telefoon.
 • Richt de camera op de QR-code alsof u een foto probeert te maken. Zorg dat de QR-code volledig in beeld is. Het toestel probeert de code te herkennen.
 • Onderaan uw telefoon scherm verschijnt een melding in het scherm. Tik op de melding en u gaat naar het scherm waar u de Robeco Identificatie app kunt downloaden.

Hoe maak ik een goede foto tijdens mijn identificatie?

Let op dat de camera niet bedekt wordt door bijvoorbeeld een openslaand telefoon hoesje.

De foto van uzelf:
Maak gebruik van de camera aan de voorkant van uw telefoon.

 • Zorg dat uw gezicht binnen de kaders valt. De Robeco identificatie app geeft dit aan doordat de kaders groen worden.
 • U moet een foto van uzelf maken. Een foto van een foto wordt niet geaccepteerd.

De foto van het ID-bewijs:
Gebruik de camera aan de achterkant van uw telefoon.

 • Zorg dat het identiteitsbewijs binnen de kaders valt. De Robeco identificatie app geeft dit aan doordat de kaders groen worden.
 • Zorg dat er geen spiegeling te zien is op het identiteitsbewijs. Dit wordt veroorzaakt door lichtinval.
 • Let erop dat de informatie op uw ID bewijs goed leesbaar is en uw pasfoto scherp in beeld is.
 • De Machine Readable Zone (MRZ) dient zichtbaar te zijn. Dit is de reeks letters en cijfers. Op ID kaarten staat de MRZ op de achterzijde, bij paspoorten onderaan de houderspagina .
 • Maak een foto van uw originele identiteitsbewijs. Een foto van een kopie, of een foto van een foto wordt niet geaccepteerd.

Hoe maak ik een ‘foto schuin’ van mijn identiteitsbewijs?

In tegenstelling tot de eerste foto moet u de schuine foto van uw identiteitsbewijs zelf maken door op de foto knop te drukken. Zo controleren we de echtheidskenmerken. Beweeg uw identiteitsbewijs binnen het aangegeven kader op uw scherm. Lees voor meer informatie hier onze uitgebreide handleiding.

Ik heb extra hulp nodig bij het identificeren?

Lees hier onze uitgebreide handleiding om de identificatie goed te doorlopen.

Wat doet Robeco met mijn foto?

We vragen om een foto van uzelf te maken als u zich met uw smartphone identificeert. Hiermee controleren we dat u de persoon bent op het ID. We gebruiken de foto nergens anders voor.

Heeft mijn identiteitsbewijs een NFC-chip?

Alle geldige Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten hebben een NFC-chip. Daarin staan de gegevens van dat document digitaal opgeslagen.

Waarom lukt het niet om mijn NFC-chip uit te lezen?

Leg uw identiteitsbewijs gesloten op een stevige ondergrond. Heeft u een hoes om uw telefoon of identiteitsbewijs, verwijder die dan eerst. Leg uw telefoon op uw identiteitsbewijs. Wacht tot het scannen helemaal klaar is.

Lukt het na een aantal pogingen nog niet? Kies dan in de Robeco Identificatie app voor “Annuleren” en vervolgens voor “Het scannen lukt niet, stap overslaan”.

Ondersteunt mijn smartphone NFC?

Als uw smartphone geen NFC kan uitlezen slaat de Robeco Identificatie App deze stap automatisch over. In dit geval krijgt u deze stap niet te zien.

Waarom kan ik mij alleen met een smartphone identificeren?

We vragen om een foto van uzelf te maken tijdens het identificatieproces. Hiervoor is een smartphone nodig omdat de kwaliteit van de camera's van de meeste computers of laptops niet voldoende is.

Ik kom er niet uit. Wat nu?

Als u er niet uitkomt, neem dan contact met ons op. Onze helpdesk zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur. U kunt ons bereiken op 010 - 224 11 99 of via e-mail op contact@robeco.nl. Wilt u direct hulp? Start dan een chat.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten