Het schenken van beleggingen

Als u beleggingen schenkt, draagt u belegd vermogen over in de vorm van aandelen in Robecofondsen. U betaalt geen transactiekosten en de ontvanger betaalt onder de juiste voorwaarden ook geen belasting over het overgedragen vermogen. Bovendien is het een mooie manier om uw zoon of dochter kennis te laten maken met beleggen bij Robeco. U kunt in elke waarde schenken, het hoeft geen groot bedrag te zijn. We informeren u heel graag vrijblijvend over de mogelijkheden.

Bel mij om de mogelijkheden te bespreken

Hoe kan ik beleggingen schenken?

 1. 1

  Zorg dat de ontvanger een rekening heeft bij Robeco

 2. 2

  Voeg de rekening van de ontvanger als tegenrekening toe via het formulier (zie onder)

 3. 3

  Laat uw beleggingsspecialist telefonisch de schenking uitvoeren. Bel naar 010 224 24 44

Nodig direct iemand uit om een rekening te openen of voeg een bestaande rekening toe als tegenrekening. De ontvanger krijgt op geen enkele manier inzicht in uw portefeuille of andere gegevens via de koppeling. Deze persoon kan enkel de schenking ontvangen. De specialist die u aan de lijn krijgt kan u alle details vertellen over schenkingen en de opdracht direct met u uitvoeren.

Belastingvoordeel op twee manieren

Ieder jaar mag u een bedrag belastingvrij schenken. De hoogte daarvan is afhankelijk van uw relatie tot de ontvanger. Bijvoorbeeld aan uw eigen kind mag u in 2020 in totaal €5.515 belastingvrij schenken. Dat kan ruimte bieden om belastingdruk op twee manieren te verlichten.

Belasting in box 3: vermogensrendementsheffing
U betaalt belasting over uw spaar- en belegd vermogen als dat meer is dan het heffingsvrije bedrag. In 2020 bedraagt het heffingsvrije bedrag €30.846 als u geen fiscale partner heeft, en €61.692 als u wel een fiscale partner heeft. In ons voorbeeld bedraagt uw vermogen (eventueel samen met uw fiscale partner) meer dan het heffingsvrije bedrag. Als schenker vermindert u de hoogte van uw vermogensrendementsheffing. De ontvanger van uw schenking gaat deze heffing pas betalen als zijn/haar vermogen boven het heffingsvrije vermogensdeel komt.

Erfbelasting
Indien het totaal van uw vermogen over gedragen wordt via vererving, moet er erfbelasting afgedragen worden. Als bijvoorbeeld uw kind uw vermogen ontvangt, is er in 2020 een vrijstelling van erfbelasting van €20.945. Daarboven betaalt uw kind 10% belasting tot €126.723 en 20% over al het meerdere. Door jaarlijks het belastingvrije schenkingsdeel te benutten, kunt u op lange termijn de erfbelasting voor uw erven verlagen.

Let wel op: dit zijn voorbeelden, raadpleeg www.belastingdienst.nl of een belastingadviseur als u informatie of advies wilt over uw persoonlijke situatie.

Geen transactie dus geen kosten

Bij de meeste vormen van beleggen bij Robeco betaalt u voor een aankoop- of een verkooptransactie 0,2%. Dit zijn kosten die door Robeco gemaakt moeten worden om de aandelen waar u in belegt aan te kopen of weer te verkopen. Als u schenkt in beleggingen, betaalt u niets. Wij zetten de aandelen enkel over van uw naam op die van een ander. Dus geen aankoop, geen verkoop, geen kosten.

Introduceer uw zoon of dochter bij Robeco en ontvang beiden €25

Natuurlijk hopen wij dat u al jaren een tevreden klant bent bij Robeco. Ook daarom kan het leuk zijn om de volgende generatie bij ons te introduceren, zodat ook zij mee kunnen profiteren van onze goede prestaties. Dit kunt u 10 keer doen in een jaar, en levert u ook nog eens beiden 25 euro op.

Kunnen we u verder helpen?

Neem contact op

Verberg contact opnemen

Veelgestelde vragen

 • Mijn Robeco, uw persoonlijke pagina op onze site, is beveiligd met een wachtwoord dat u zelf heeft gekozen. Als u uw keuze maakt, toetsen wij de sterkte van uw wachtwoord. Dit moet immers niet makkelijk te raden zijn. Als extra voorzorgsmaatregel kunt u uw wachtwoorden het beste regelmatig wijzigen, het liefst minstens eens in de drie maanden. Het is niet verantwoord om langer dan een jaar hetzelfde wachtwoord aan te houden.

  Wilt u verder weten welke veiligheidsmaatregelen wij en uzelf kunt treffen om veilig te bankieren? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over Veiligheid onder de categorie Dienstverlening.

 • U kunt zelf uw e-mailadres wijzigen in Mijn Robeco onder Gegevens & abonnementen. Heeft u nog geen e-mailadres doorgegeven of kunt u niet meer bij uw oude e-mailbox om de wijziging te bevestigen? Gebruik dan het formulier Opgave e-mailadres.

Met een medewerker spreken?

Bereikbaar: maandag t/m donderdag: 09:00 - 21:00 | vrijdag: 09:00 - 17:30 | zaterdag: 10:00 - 16:00

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten