Actief Aandeelhouderschap

Robeco's wereldwijde focus op gezamenlijke engagement in de strijd tegen klimaatverandering begon in 2018. Toen sloten we ons aan bij andere leden van het Climate Action 100+-initiatief om de pijlen te richten op de ondernemingen met de hoogste uitstoot van broeikasgassen.

Netto-uitstoot van nul

We lanceerden in 2020 ons thema gericht op een netto CO2- uitstoot van nul, met 15 ondernemingen onder engagement. Deze ondernemingen in de sectoren olie & gas, nutsbedrijven, staal en mijnbouw worden gestimuleerd om de transitie naar netto-nul te voltooien voor 2050. In 2021 hebben we nog eens 15 ondernemingen aan het programma toegevoegd.

Gericht op ondernemingen met een hoge uitstoot

Met ons Acceleration to Paris-programma richten we ook onze pijlen op ondernemingen met een hoge CO2-uitstoot. In dit nieuwe engagementprogramma gaan we in dialoog met ondernemingen die achterlopen in de transitie. Dit programma is gericht op de ‘slechtste van de slechtste’: de bedrijven die niet met een klein duwtje in de rug te overtuigen zijn, maar die fundamenteel moeten veranderen om over te schakelen op een CO2-arm bedrijfsmodel.

Stoplichtsysteem

Voor het Acceleration to Paris-programma hebben we een stoplichtsysteem ontwikkeld. De ondernemingen waarbij het licht op rood blijft staan, lopen het risico om uiteindelijk uitgesloten te worden omdat ze niet voldoen aan het Akkoord van Parijs en onze toezegging voor netto-nul. Voor dit programma komen 15 ondernemingen in aanmerking.

Financiering van de transitie

Tot slot richten we ons niet alleen op de ondernemingen met een hoge uitstoot, maar richten we ons ook op de financiële sector. We weten dat veel banken nog steeds geld lenen aan ondernemingen met een hoge uitstoot zonder de toezegging dat ze gaan overstappen op een CO2-arm bedrijfsmodel. Door in gesprek te gaan proberen we er bijvoorbeeld voor te zorgen dat banken hun beleid voor kredietverstrekking afstemmen op de doelen voor CO2-. We hebben tien banken geselecteerd voor dit programma.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten