Drie duurzame toppers

Duurzaam beleggen bijzonder? Anno 2021 is het de gewoonste zaak ter wereld. Om je te helpen bij het kiezen van een fonds, zetten wij een paar duurzame toppers op een rijtje.

Binnen enkele jaren is duurzaam beleggen opgebloeid van een aparte stroming, naar een onlosmakelijk onderdeel van het beleggingsproces. Wij kijken bij het analyseren van aandelen een stapje verder dan alleen de financiële cijfers. Die laten bijvoorbeeld niet altijd zien hoeveel CO2 een bedrijf uitstoot of hoe het omspringt met medewerkers, toeleveranciers en het milieu.

Maar laten we eerlijk zijn: voor veel beleggers draait het in de eerste plaats om het financiële rendement. Ook dan loont het heel erg de moeite om in te spelen op duurzame verandering. Maak kennis met enkele duurzame toppers waar financieel en duurzaam rendement hand-in-hand gaan:

RobecoSAM Smart Energy

Belegt in:
Bedrijven die helpen om energie op een meer duurzame manier op te wekken, of om er op een zuinigere manier mee om te springen. Dat zijn bijvoorbeeld ondernemingen die op een slimme manier elektriciteitsnetten beheersen, maar ook ontwerpers van zonnepanelen en windmolens.

Gemiddeld jaarrendement1:
1 jaar: 58,64%
3 jaar: 25,43%
5 jaar: 22,13%

Interessant omdat:
Steeds meer landen voeren nieuwe regels in die de omslag naar schone elektriciteit stimuleren. China wil bijvoorbeeld in 2060 volledig CO2-neutraal worden. En in Europa worden bestaande duurzaamheidsdoelen aangescherpt. Om die te halen, moet duurzame stroom in 2030 al 38 tot 40% van de energiemix vormen. In 2018 was dat nog 18,9%. Er komt dus nog een hele investeringsgolf aan.

Robeco ONE Duurzaam

Belegt in:
Aandelen- en obligatiefondsen van Robeco die voldoen aan de hoogste normen voor duurzaam beleggen. Zo is het fonds een duurzame alles-in-één oplossing voor wie liever niet veel omkijken heeft naar zijn beleggingen.

Gemiddeld jaarrendement1:
1 jaar: 4,70%
Sinds start (5-6-2018): 6,08%

Interessant omdat:
Het bewijs stapelt zich op dat duurzaam beleggen vaker leidt tot een hoger, dan een lager financieel rendement. Dat is in ieder geval de conclusie die een team Duitse wetenschappers trok, nadat ze ruim 2.000 onderzoeken naar duurzaam beleggen tegen het licht hielden2. Deze inzichten brengt Robeco ONE Duurzaam op het niveau van een complete beleggingsportefeuille in praktijk. Het fonds belegt in aandelenfondsen die zich richten op het maken van een echt duurzame impact en in obligatiefondsen die positie kiezen op zowel financiële als duurzame factoren.

RobecoSAM Global SDG Credits

Belegt in:
Obligaties van bedrijven die een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het overgrote deel van de obligaties heeft een hoge kredietwaardigheid, maar het fonds kan ook voor een klein deel investeren in high yield-leningen en obligaties uit komende markten.

Gemiddeld jaarrendement1:
1 jaar: 5,29%
Sinds start (15-5-2018): 5,88%

Interessant omdat:
Bedrijven met oog voor het milieu en de maatschappij, zijn zich goed bewust van de wereld om zich heen en worden minder snel verrast als daarin iets verandert. Ze kunnen vaak beter omspringen met nieuwe uitdagingen. Hierdoor is de kans groter dat deze ondernemingen op de lange termijn ook beter hun verplichtingen kunnen nakomen.

1 Per 31 januari 2021. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie
2 Bron: ESG and Financial Performance: Aggregated Evidence from More than 2000 Empirical Studies - Journal of Sustainable Finance & Investment, Volume 5

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten