Duurzame discussie: CO2, werkomstandigheden en gaming

Robeco heeft een vaste aanpak om met bedrijven te bespreken wat er beter kan. In 2021 zijn CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden en verbeterpunten in de game-industrie de nieuwe gespreksonderwerpen.

Elk jaar spreken we met tientallen bedrijven over verbeteringen op het vlak van mens, milieu en maatschappij. Dit wordt ook wel engagement genoemd. Dat doen we omdat we duurzaamheid belangrijk vinden, maar ook omdat er vanuit beleggingsperspectief winst te behalen is als ondernemingen een duurzame koerswijziging maken. Omdat ze innovatiever zijn, of minder snel negatief in het nieuws komen.

CO2-uitstoot: focus op financiers en vervuilers

Elk jaar kiest Robeco vier of vijf thema’s voor een engagement en die gesprekken duren gebruikelijk drie jaar. We kiezen de onderwerpen op basis van gesprekken met externe duurzaamheidsexperts en onze eigen portefeuillemanagers en analisten. Dit jaar praten we twee sectoren over het verminderen van de CO2-uitstoot. De eerste zijn banken en andere kredietverstrekkers die bedrijven met een hoge CO2-uitstoot financieren.

En we spreken bedrijven aan die ver achterlopen bij de omschakeling naar een duurzame economie omdat ze bijvoorbeeld nog altijd plannen maken om te investeren in het winnen van fossiele brandstoffen. Ondernemingen die de komende drie jaar te weinig vooruitgang boeken kunnen door ons worden uitgesloten van belegging.

Goed personeelsbeleid als succesfactor

Ook over arbeidsrechten spreken we met bedrijven. Sectoren zijn op verschillende manieren geraakt door de Covid-19-pandemie. Werknemers van bijvoorbeeld maaltijdbezorgers en winkels die tijdens de lockdown openbleven, werden door hun werkgevers blootgesteld aan een groter risico op besmetting door het virus. Terwijl bij hotels en restaurants juist veel banen verdwijnen omdat hun inkomsten door de pandemie ver zijn gedaald.

Wij zijn ervan overtuigd dat het succes van een bedrijf op de lange termijn voor een groot deel bepaald wordt door hoe het omspringt met allerlei belangengroepen, zoals toeleveranciers, partners en werknemers. Ondernemingen met tevreden personeel en goede arbeidsvoorwaarden hebben een streepje voor als de virusuitbraak onder controle komt en de economie normaliseert.

Bouwen aan een duurzame keten

Onze focus ligt ook op de soms zeer slechte werkomstandigheden in opkomende markten. Omdat lokale bedrijfjes daar vaak niet beursgenoteerd zijn vragen we aan grote technologie-, mode- en autobedrijven om de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers tegen het licht te houden.

Door hun invloed aan te wenden en duidelijke eisen te stellen kunnen deze grote concerns arbeidsomstandigheden aan het begin van de productieketen verbeteren. Een bijkomend voordeel is dat zo de operationele, juridische en reputatierisico’s voor deze bedrijven afnemen.

Misstanden in de game-sector

Het laatste focusgebied is gaming. Gaming? Videospelen vormden tijdens de lockdown voor veel mensen juist een aangename afleiding. Maar binnen de sector zelf zijn bepaalde zaken niet goed op orde. Sommige spelen verheerlijken bijvoorbeeld geweld, of ze schilderen bepaalde bevolkingsgroepen op negatieve, stereotype wijze af. Daar komt bij dat spelontwikkelaars soms een heel hoge werkdruk hebben en veel overuren moeten maken. We kaarten deze zaken aan zodat de spelindustrie ook leuker wordt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten