Beleggers zijn net mensen

In plaats van het hoofd koel te houden, laten beleggers zich soms leiden door menselijke emoties, zoals angst en hebzucht. Hierdoor verkopen ze bijvoorbeeld op het dieptepunt van een correctie en missen ze het herstel. Of ze zoeken te vroeg de zijlijn op als de beurzen weer omhoog gaan.

Goede kans dat je weet dat een goed gespreide belegging in wereldwijde aandelen op lange termijn in de regel een hoger rendement oplevert dan sparen. Maar wist je ook dat het rendement van veel beleggers flink achterblijft bij dat van de beursindex? Uit onderzoek van de Amerikaanse firma Dalbar1 blijkt dat de doorsnee belegger een rendement haalt dat 4% lager ligt dan dat van het marktgemiddelde.

De reden voor dat verschil is dat mensen vaak beleggingsbeslissingen nemen op basis van hun emoties, in plaats van hun verstand. Ze kopen aandelen of fondsen pas als het economische nieuws goed is en de bedrijfswinsten stijgen. Vaak hebben de aandelenkoersen dan al een flinke stijging achter de rug. Aan de andere kant is het een stuk moeilijker om te blijven beleggen als de beurskoersen net een snelle daling hebben doorgemaakt, terwijl dat in het verleden achteraf juist vaak een goed instapmoment blijkt te zijn. Bovenstaande grafiek is een goed hulpmiddel om te herkennen of je in de emotievalkuil dreigt te stappen.

1Bron: Dalbar’s 22nd Annual Quantitative Analysis of Investor Behavior, 2015

Uitgestelde plannen?

Met een financieel extraatje kon je voorheen van alles doen. Helaas moeten veel van die plannen even wachten. Door het nu te beleggen kan het uitgroeien tot een mooi bedrag.

Beleg nu, geniet later

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten