
Beleggers zijn net mensen
In plaats van het hoofd koel te houden, laten beleggers zich soms leiden door menselijke emoties, zoals angst en hebzucht. Hierdoor verkopen ze bijvoorbeeld op het dieptepunt van een correctie en missen ze het herstel. Of ze zoeken te vroeg de zijlijn op als de beurzen weer omhoog gaan.
Goede kans dat je weet dat een goed gespreide belegging in wereldwijde aandelen op lange termijn in de regel een hoger rendement oplevert dan sparen. Maar wist je ook dat het rendement van veel beleggers flink achterblijft bij dat van de beursindex? Uit onderzoek van de Amerikaanse firma Dalbar1 blijkt dat de doorsnee belegger een rendement haalt dat 4% lager ligt dan dat van het marktgemiddelde.
De reden voor dat verschil is dat mensen vaak beleggingsbeslissingen nemen op basis van hun emoties, in plaats van hun verstand. Ze kopen aandelen of fondsen pas als het economische nieuws goed is en de bedrijfswinsten stijgen. Vaak hebben de aandelenkoersen dan al een flinke stijging achter de rug. Aan de andere kant is het een stuk moeilijker om te blijven beleggen als de beurskoersen net een snelle daling hebben doorgemaakt, terwijl dat in het verleden achteraf juist vaak een goed instapmoment blijkt te zijn. Bovenstaande grafiek is een goed hulpmiddel om te herkennen of je in de emotievalkuil dreigt te stappen.
1Bron: Dalbar’s 22nd Annual Quantitative Analysis of Investor Behavior, 2015