
Beurskrach: wat kan het verleden ons leren
Hoewel het verleden geen garantie biedt, volgde na elke grote koersdaling telkens een herstel dat ervoor zorgde dat de koersschade na verloop van tijd werd goedgemaakt.
De beurskoersen zijn na het uitbreken van de coronapandemie fors gedaald, maar daarna heeft zich een snel herstel ingezet. Dat patroon heeft zich in het verleden vaker afgetekend. Wie tijdens eerdere correcties bleef beleggen en niet in paniek raakte, had de koersschade vaak binnen redelijke termijn goed kunnen maken.
In de onderstaande grafiek is te zien dat aandelenkoersen per saldo vaker stegen dan daalden. De blauwe lijn geeft het koersverloop weer van de Amerikaanse S&P 500 Index, waarvan meer koershistorie beschikbaar is dan van internationale beursindices. Het beeld dat koersen op de lange termijn meer stijgen dan dalen, is bijna overal ter wereld zichtbaar. Uiteraard geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.
Waarom worden de koersschommelingen steeds groter?
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de koersdalingen na 2000 veel groter zijn dan daarvoor. Dat komt omdat in de grafiek de puntenstand van de S&P 500 wordt weergegeven. Maar een daling van 3000 naar 2300 punten, doet natuurlijk evenveel pijn als een daling van 300 naar 230. In beide gevallen staan de aandelenkoersen bijna 25% lager.
Om de huidige koersbewegingen goed te vergelijken met die uit het verleden, is het beter om een logaritmische schaal te gebruiken. Dat is te zien in onderstaande grafiek, waarin alle procentuele koersstijgingen en dalingen even groot zijn.
Hoe lang duurt het koersherstel?
In de grafiek zijn de koersdalingen van 15% of meer met een rode lijn weergegeven. Het is sinds 1950 meer dan tien keer voorgekomen dat de aandelenkoersen een flinke stap terug doen. Een correctie is onderdeel van de waardeontwikkeling op langere termijn. Gemiddeld duurde het ongeveer drie jaar voordat het effect van een correctie is uitgewist en de beurskoersen weer terug zijn op het oorspronkelijke niveau.
Bij de laatste twee correcties – in 2001/2002 en 2008 – duurde dat echter aanzienlijk langer. Daarvoor was in beide gevallen een specifieke reden. In 2001/2002 liep het herstel op de beurzen vertraging op door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 en de oorlog in Irak die daaruit voortvloeide. De kredietcrisis van 2008 was ook geen normale beurscorrectie. De problemen waren indertijd het gevolg van een enorme schuldopbouw bij banken. Als de financiële sector niet goed meer werkt, kost een economisch herstel veel meer tijd.
Hoe zit dat met de huidige koerscorrectie?
We zullen pas over een paar jaar weten hoe lang het herstel na de huidige koerscorrectie duurde. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen waarom er niet een economisch herstel kan volgen zodra de corona-uitbraak onder controle is. Daar sorteren de aandelenmarkten de afgelopen weken al op voor. Sinds het dieptepunt op 23 maart zijn de beurskoersen met ongeveer 30% gestegen. Daarmee is ruim de helft van de koersdaling sinds half februari goedgemaakt.