Drie manieren om slim te spreiden

Met een beleggingsfonds wordt je vermogen gespreid over meerdere beleggingen. Hierdoor wordt het risico kleiner, zonder dat automatisch dit ten koste gaat van je verwachte rendement. Maar wist je dat er allerlei manieren zijn om zelf het risico verder te verminderen? We bespreken er drie.

1. Beleggingscategorieën

De belangrijkste vorm van spreiden bij Robeco is beleggen in zowel aandelen- als obligatiefondsen, aangevuld met cash. Koersen van aandelenfondsen worden sterk beïnvloed door het reilen en zeilen van de economie, terwijl obligatiefondsen juist gevoelig zijn voor rentebewegingen. Hierdoor wordt een koersdaling in de ene categorie vaak deels goedgemaakt door een stijging van de andere.

2. Regio’s

Binnen deze beleggingscategorieën kun je als belegger je risico verder verlagen door bijvoorbeeld te spreiden over regio’s. Niet alleen tijdens deze coronapandemie zijn de economische verschillen tussen regio’s groot. Ook in normale tijden heeft elke regio een eigen economische cyclus. Je kunt er zelf voor kiezen om via specifieke fondsen in bepaalde regio’s te beleggen. Kies je voor een wereldwijd beleggingsfonds, dan zorgt de fondsmanager voor een goede verdeling over verschillende regio’s.

3. Sectoren en thema’s

Een derde spreidingsvariant is om te beleggen in verschillende thema’s. Robeco biedt verschillende fondsen aan die specifiek in een bepaalde sector of thema beleggen. Zoals Fintech, recycling of slimme energietoepassingen. Beleggers kiezen die vaak naast andere fondsen, omdat ze veel van een bepaalde sector verwachten of omdat ze willen investeren in bepaalde ontwikkelingen.

Obligatiefondsen

Ook bij obligatiefondsen kun je ervoor kiezen om te spreiden. Bij Robeco maak je vooral de keuze tussen regio’s en tussen obligaties van bedrijven (of credits) of van landen (staatsobligaties of government bonds.

Spreiden lastig?

Dat valt wel mee. Vooral spreiding over aandelen- en obligatiefondsen is belangrijk. De voorbeeldportefeuille van Robeco laat zien dat je al met twee fondsen je beleggingen goed kunt spreiden. En heb je zelf ideeën over bepaalde regio’s of sectoren? Bekijk dan met onze fondsselector of we fondsen hebben die daarbij aansluiten of lees onze beleggingskansen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten