Maandbeleggen: spreiden in de tijd

Een groot voordeel van maandbeleggen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van het juiste moment om te gaan beleggen.

Het kiezen van het ideale moment om te beginnen met beleggen, is zelfs voor professionele beleggers onmogelijk. Beurskoersen laten zich immers niet voorspellen. Maandbeleggen is een goede manier om met die onzekerheid om te gaan. Je belegt dan elke maand een vast bedrag op een vast moment, waardoor je je aankoopmomenten spreidt in de tijd.

Als de koersen laag staan, koop je met dat vaste bedrag relatief wat meer aandelen in een fonds. En als de koersen hoog staan, koop je naar verhouding juist wat minder aandelen in een fonds. Dankzij dit mechanisme hoef je je geen zorgen te maken dat je op het verkeerde moment aankoopt.

Hoe dat werkt, kan je zien in onderstaande grafiek. Deze geeft het koersverloop van een fondsaandeel weer. Als je elke maand € 100 belegt, had je in de eerste maand precies 1 aandeel kunnen kopen. Bij een koers van € 80 bijvoorbeeld in de vierde maand, was die vaste inleg voldoende geweest om 1,25 aandelen te kopen.

Wie het risico kent, spreidt meer

In plaats van eenmalig inleggen kun je er ook voor kiezen om periodiek in te leggen. Zo middel je de aankoopprijs en beperk je het risico van verkeerd timen.

Ontdek Maandbeleggen

Op deze wijze had je in tien stappen van € 100 in totaal 13,10 aandelen kunnen kopen. Je totale inleg van € 1.000 zou dan € 1.310 waard zijn. Dit mechanisme werkt natuurlijk alleen als je blijft beleggen en daar niet mee niet stopt als de koersen in turbulente tijden snel dalen, zoals nu met de coronapandemie.

Het voordeel van maandbeleggen is dat je relatief veel aandelen koopt als de koersen laag staan. Uiteraard is er geen garantie dat de fondskoers uiteindelijk boven het aankoopniveau komt. Maar in het verleden stegen aandelenkoersen op de lange termijn meer en vaker dan dat ze daalden. Lees ook: Beurskrach: wat kan het verleden ons leren

Maandbeleggen is een goede manier om de tijd in je voordeel te laten werken. Hoe eerder je start, hoe meer vermogen je kunt opbouwen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over timing en beslis je zelf wanneer je stopt met maandbeleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten