Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Interview Evi ONE Fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Wat is de verklaring voor de vliegende start in 2024 en wat verwachten jullie voor de rest van 2024?

Sanichar: “Inderdaad is het jaar verbazend sterk van start gegaan maar dat geldt met name voor aandelen. Er is nog altijd sprake van wat men in jargon een “risk-on”-omgeving noemt. Dus goed voor aandelen maar ook voor bedrijfsobligaties (credits). De extra renteopslag die bedrijven nu moeten betalen is historisch laag en dat is dus ook goed geweest voor “credit”-beleggers. De sterke start geldt echter niet voor staatsobligaties. Daar zijn zelfs licht negatieve rendementen gehaald. Het meevallende economisch nieuws is de belangrijkste oorzaak voor het positieve sentiment, met name in Amerika maar ook in Europa verbeteren de economische vooruitzichten licht.”

Van Rijn: “Wat me opvalt is een verbreding van de markt waarbij beleggers nu ook cyclische aandelen opnemen. Daarmee speelt men in op dat de economische groei vanaf hier aantrekt. Wij houden er serieus rekening mee dat een economische vertraging toch nog gaat komen. De productiviteits-impuls die er van AI uit kan gaan, heeft nog wel wat jaren nodig en de genereuze overheidsbestedingen komen vanaf hier geleidelijk onder druk.”

Gaan jullie nog aanpassingen doorvoeren naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Van Rijn: “Die verkiezing draagt er ook aan bij dat de Amerikaanse groei hoog blijft. Veel banengroei vindt plaats bij de overheid. Keerzijde daarvan is dat het begrotingstekort in de VS uit de hand loopt en de nieuwe president zal daar op een gegeven moment wat aan moeten doen. Biden zal daaraan pas beginnen na de verkiezingen en Trump wil alleen maar belastingen laag houden. Dat laatste kan mogelijk leiden tot een vertrouwenscrisis over de Amerikaanse staatsschuld. Vergeet niet dat de Amerikaanse staatschuld nu al meer dan 120% van het nationaal inkomen bedraagt terwijl dat in Nederland nog geen 50% is. Onze positie in aandelen in de gezondheidszorg is mede ingegeven door de gedachte dat er van de komende president niet veel te vrezen valt.”

Waar zien jullie verder nog kansen en bedreigingen?

Van Rijn: “In Japan is het mooi om te zien dat de focus op aandeelhouderswaarde alleen maar sterker is geworden en dat bedrijven ook echt bezig zijn deze waarde vrij te maken. De koersen profiteren navenant. Ook het nieuw fiscaalvriendelijke pensioensparen via NISA accounts blijkt een groot succes. Een echte bull market wordt ondersteund door lokale vraag en in Japan is dat zeker het geval. Wij houden een stevige positie Japanse aandelen in Robeco ONE.”

Sanichar: “Momentum als beste factor schetst een goed marktbeeld: dezelfde ideeën blijven maar werken en dan gaat het met name om AI-halfgeleiders en bedrijven met monopolistische trekjes. Het is ook een teken van een door liquiditeit gedreven markt. Sinds 2008 leven we al in een wereld van overvloedige liquiditeit die veel problemen met de mantel der liefde/liquiditeit bedekt. We willen met de portefeuille later dit jaar de wat defensievere kant op, maar hebben voldoende geleerd dat we niet tegen het momentum in moeten gaan.”

Van Rijn: “Ik ben ervan overtuigd dat waarde en momentum belangrijke criteria zijn voor succesvol beleggen. En dat betekent dat het nu nog te vroeg is om voorzichtig te worden op aandelen.”

Waarom beginnen de grondstoffen nu te stijgen?

Sanichar: “We zijn ervan overtuigd dat de prijzen van grondstoffen opgedreven zullen worden door het beperkte nieuwe aanbod. Bovendien zouden grondstoffen kunnen dienen als bescherming tegen verdere destabilisatie in het Midden-Oosten. Centrale Banken en met name China kopen goud omdat ze het risico van sancties willen omzeilen door niet te beleggen in vastrentende waarden. Toen Rusland sancties tegen zich kreeg, waren de staatsobligaties ineens niet meer verhandelbaar voor de Centrale Bank. Goudhandel is moeilijker te sanctioneren. In de portefeuilles hebben we ons gewicht in grondstoffen vergroot, we gebruiken een mandje dat vooral in goud, energie en koper belegt. Om duurzaamheidsredenen wordt er echter niet in landbouw- en vee-gerelateerde grondstoffen belegd.”

De dollar blijft maar sterk. Hoe positioneren jullie je in valutamarkten?

Sanichar: “Onze verwachting was dat de dollar zou verzwakken als gevolg van renteverlagingen. Echter, door de sterker dan verwachte groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal, zal de korte rente minder snel dalen en blijft de dollar aantrekkelijk voor spaarders. We nemen daarom momenteel geen positie tegen de USD ten gunste van de euro. We hebben nog steeds een positie in de Japanse yen, omdat we geloven dat de Bank of Japan de rente verder zal verhogen nu Japan de deflatie achter zich heeft gelaten. Deze positie is echter klein. Hoewel de onderwaardering van de yen duidelijk is, blijft de trend neerwaarts. Momentum is ook hier een belangrijke factor."

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten