Vooruitzichten

De historisch hoge onzekerheid op het vlak van macro-economie, maakt het lastig om vooruit te blikken. In de laatste editie van het jaarverslag schreef de Bank voor Internationale Betalingen al over een unieke combinatie van economische krachten die de inflatie opdrijft en het recessiegevaar aanwakkert. In het afgelopen anderhalf jaar hebben we de snelste economische groeispurt in vijftig jaar meegemaakt, gevolgd door de meest rappe afkoeling.

In de Amerikaanse economie komen de laatste tijd wat haarscheurtjes. De economische indicator die meet hoeveel nieuwe opdrachten bedrijven binnenhalen (ISM new orders index) daalde in juni naar 49,2. Dat niveau wijst op een kleine economische krimp. De daling komt bovendien op een moment waarop veel ondernemingen nog bezig zijn om de voorraden uit te bouwen. Dit soort cijfers zorgt ervoor dat de aandacht op financiële markten verschuift van inflatieangst naar recessievrees. Hierdoor zou de Fed de focus kunnen verschuiven van het bestrijden van inflatie, naar maatregelen om de economische groei op gang te houden.

Kwartaalupdate Q2 2022

Overzicht kwartaalupdate

Omschakeling pas na de inflatiepiek

Die omschakeling zal echter pas gemaakt worden als Fed-voorzitter Jerome Powell voldoende bewijs heeft dat de Amerikaanse inflatie over zijn piek is. Het is zelfs al mogelijk dat de Verenigde Staten zich nu al in een kleine, zogeheten technische recessie bevinden. Op basis van verschillende indicatoren lijkt de economische activiteit in de afgelopen twee kwartalen iets te zijn afgenomen. Een serieuze terugval is vooralsnog niet aan de orde, aangezien veel signalen niet op rood zijn gesprongen. Ondanks een serie renteverhogingen, is de Fed met het verkrappende beleid niet doorgeschoten. Bovendien hebben zowel huishoudens als het bedrijfsleven voldoende financiële reserves. Dat neemt echter niet weg dat het risico van een verdere economische verslechtering groter is dan de mogelijkheid dat de groei toch weer opschakelt. 

Wereldwijd leggen analisten de lat wel heel erg hoog voor de bedrijfswinsten. Hogere salariskosten, toenemende rentelasten en terughoudende consumenten dreigen namelijk de winstmarges onder druk te zetten. De halfjaarcijfers die ondernemingen in juli en de eerste helft van augustus publiceren, gaan een beter inzicht geven in hoe het bedrijfsleven de afgelopen maanden met die factoren is omgesprongen. Dit heeft veel invloed voor de aandelenvooruitzichten voor de komende tijd. Ten slotte is de inflatie een belangrijke indicator om in de gaten te houden. Pas als die over het hoogtepunt heen is, kunnen centrale banken het beleid bijstellen. Het vooruitzicht dat beleidsrentes niet (veel) verder oplopen, kan aandelen en andere risicovolle beleggingen zoals high yield-obligaties dan wat lucht geven.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten