Vooruitzichten

Onlangs klom de Amerikaanse 2-jaars rente uit tot boven de 10-jaars rente. In de economische wereld wordt een dergelijke ommekeer gezien als een voorbode voor een recessie. Toch blijven we positief over de groeivooruitzichten voor ontwikkelde economieën in de komende twaalf maanden.

Van twee voorwaarden voor direct recessiegevaar is immers nog geen sprake: overmatige renteverhoging door de Amerikaanse Centrale Bank (de Fed), en bedrijven en huishoudens die geen geld meer te besteden hebben. In China lijkt de situatie somberder. Dat land heeft te kampen met een nieuwe Covid-golf, de gevolgen van een enorme schuldenberg in het bedrijfsleven (met name de vastgoedsector) en de daaropvolgende malaise in de binnenlandse consumptie. Als reactie hierop komen de Chinese beleidsmakers waarschijnlijk met meer stimulerende maatregelen voor de economie. Maar het officiële doel van 5,5% economische groei voor 2022 lijkt niet meer haalbaar.

Ons basisscenario is dat de angst voor stagflatie (afnemende economische groei en oplopende inflatie) overwaait. We zien echter wel dat de economische groei eerder negatief dan positief kan verrassen. Waarschijnlijk gaat de groei- en inflatiemix de komende maanden verslechteren.

Kwartaalupdate Q1 2022

Overzicht kwartaalupdate

Het huidige macro-economische landschap is grillig, waardoor de onzekerheid op dit gebied hoog blijft. Desondanks houden we vast aan onze kleine overweging in aandelen, omdat de groei van bedrijfswinsten in onze ogen nog even kan aanhouden en we op korte termijn geen recessie verwachten. Binnen vastrentende beleggingen geven we de voorkeur aan obligaties die niet alleen een rente- maar ook een kredietvergoeding betalen. We hebben onze positie in bedrijfsobligaties vergroot van onderwogen naar neutraal. Vooralsnog houden we een gemiddeld gewicht aan in staatsobligaties, omdat het in onze ogen twee kanten op kan gaan. We zijn van mening dat renteverhogingen in ontwikkelde economieën al volledig zijn ingeprijsd, maar weten ook dat de rente doorgaans blijft stijgen als de Fed begint met renteverhogingen.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten