Vooruitblik

Voor het verder verloop op de beurzen is de hamvraag hoe het herstel van de wereldeconomie eruit komt te zien. Recessies veroorzaakt door externe schokken hebben de neiging om vrij diep en kort te zijn. Deze schok raakt echter zowel de vraag (consumenten) als het aanbod (producenten), waardoor enige terughoudendheid op zijn plaats is.

Wachten tot het stof is neergedaald en het economische plaatje kraakhelder is, betekent zeer waarschijnlijk dat de beste belegginsgkansen voorbij zijn. De financiële markt is in belangrijke mate gericht op drie factoren: 1) het bewijs dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen helpen, 2) de fiscale stimulering door overheden en 3) het monetaire ingrijpen bij centrale banken. Ten aanzien van alle drie de factoren hebben beleggers geruststellende signalen ontvangen de laatste tijd. Dit past bij een niet al te negatieve visie. Aandelenkoersen hebben de neiging om zo halverwege een recessie te bodemen alvorens sterk te stijgen.

Kwartaalupdate Q1 2020

Overzicht kwartaalupdate

Toch blijven we vooralsnog een beetje voorzichtig met aandelen, ook al bieden ze goede vooruitzichten op de middellange termijn. Afgaand op historische data en de relatief hoge waardering waarmee we deze crisis ingingen is de kans aanwezig dat we nog een keer met meer dan 10% terugvallen.

Dat betekent niet dat zich geen kansen voordoen. Die vinden we vooral buiten aandelen. De enorme steunpakketten zijn goed nieuws voor de beurzen en voor kredietwaardige bedrijfsobligaties in het bijzonder. De centrale banken kopen dusdanig grote hoeveelheden dat het afbetalen of verlengen van bedrijfsleningen geen probleem zou mogen zijn op de korte termijn. Daarnaast denken we dat ook high yield obligaties eindelijk wat aantrekkelijker zijn geworden. Met een renteniveau van ruim boven de 10% zijn er heel wat faillissementen ingeprijsd.

Tot slot: we hebben één van de slechtste kwartalen ooit achter de rug. Toch is het zaak oog te houden voor de kansen die het met zich meebrengt. Wij hebben er vertrouwen in dat de situatie die zich nu voordoet, een opmaat is voor betere tijden.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten