
Vooruitblik
Centrale banken in ontwikkelde landen hebben het afgelopen jaar de rente behoorlijk verhoogd. De stijgende rente werkt het hardst door in de meest kwetsbare segmenten van de banksector, zoals het afgelopen kwartaal al duidelijk werd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de effecten zich ook in andere delen van de financiële wereld laten voelen. Dat gebeurt voornamelijk via kredietverstrekking. Voordat de onrust werd aangewakkerd door de problemen bij Silicon Valley Bank en Credit Suisse, waren banken leningsvoorwaarden al aan het aanscherpen. Die beweging zet naar verwachting de komende kwartalen door. Dat kan de economische groei afremmen.
Voor centrale banken wordt het zo steeds lastiger om een goed monetair beleid uit te zetten. Op zich helpt een afkoeling van de economie bij het omlaag duwen van de inflatie. Zo hoeft de rente mogelijk minder snel en ver opgeschroefd te worden dan waar het aanvankelijk naar uitzag. Afhankelijk van de snelheid waarmee de economie afremt, kan de rente in sommige delen van de wereld in de loop van 2023 zelfs alweer dalen. Maar voorlopig draait alles om de vraag of inflatie snel genoeg daalt, zodat centrale banken straks ook echt voldoende ruimte hebben om de economie weer wat lucht te geven.
Lastige keuze voor centrale bankiers
Volgens zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Federal Reserve (Fed) is dat inderdaad het geval. In maart ging de rente aan beide kanten van de Atlantische Oceaan omhoog. Zowel de ECB als de Fed geven er de voorkeur aan om onderscheid te maken tussen het rentebeleid om de inflatie te bevechten en om andere maatregelen in te zetten voor het handhaven van de stabiliteit in het financiële systeem. De beleggingswereld heeft er echter weinig vertrouwen in dat die aanpak vol te houden is en sorteert al voor op enkele renteverlagingen. Wij houden er echter rekening mee dat centrale banken voorlopig voet bij stuk houden met hun beleid. De Amerikaanse centrale bank houdt de rente waarschijnlijk op peil, terwijl de ECB nog een of twee kleine renteverhogingen van 0,25% doorvoert. Als de rente op kapitaalmarkten duidelijk stijgt, maken we daar gebruik van door de positie in obligaties te vergroten.
De risicopremie voor high yield-obligaties ten opzichte van kredietwaardige staatsobligaties is opgelopen tot ongeveer 600 basispunten, oftewel 6%. Bij een dergelijk verschil lag het rendement van deze beleggingscategorie in het verleden tijdens de volgende zes maanden in 70% van de gevallen hoger dan dat van aandelen. Dat neemt niet weg dat de risicopremie van high yield-obligaties nog wat verder kan oplopen. Dat geldt met name voor leningen van financials. Maar in ons basisscenario - waarin het lang niet vaststaat dat er een recessie komt – worden beleggers in dit segment goed beloond voor de risico’s die ze lopen.
Slim omgaan met risico
Op portefeuilleniveau zijn we overigens nog terughoudend met het nemen van meer risico. Dat komt tot uitdrukking in een neutrale weging voor aandelen. In dit segment hebben we een duidelijke voorkeur voor aandelen uit opkomende landen ten opzichte van de ontwikkelde wereld. De economische groei in China lijkt wat op te schakelen, dankzij hogere consumentenuitgaven en een stimulerend overheidsbeleid. Bovendien wijst de OFR financial stress index erop dat de spanning in het Amerikaanse financiële systeem momenteel behoorlijk hoog is. In opkomende landen staat deze index juist in de buurt van het gemiddelde niveau.
Ten slotte valt het op dat de volatiliteit in opkomende landen de afgelopen maanden vrij laag blijft en in de buurt ligt van niveaus uit de ontwikkelde wereld. Dit geeft ons ruimte om via een grotere positie in opkomende landen heel efficiënt toch iets meer risico te nemen in de Robeco ONE-portefeuilles.