Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Hoe groot is de kans op een Amerikaanse recessie?

Voorlopig ziet het er nog goed uit voor de Verenigde Staten, maar er is een reële kans dat de Amerikaanse economie in 2023 afkoelt. In het verleden haalden aandelenbeleggers echter ook in de aanloop naar een recessie mooie rendementen.

Bij veel economen gingen de alarmbellen begin april rinkelen: de rente op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar kwam toen terecht onder de 2-jaars rente. Dit signaal werd in het verleden na gemiddeld 16 tot 18 maanden bijna altijd gevolgd door een recessie. Een dergelijke ‘rentekruising’ is volgens Robeco-strateeg Peter van der Welle historisch gezien een betrouwbare recessie-indicator.

Het signaal komt bovendien op een moment dat de recessievrees al toeneemt. Uit een peiling onder circa 1.600 experts uit de beleggingswereld bleek onlangs al dat bijna 80% een recessie verwacht in 2022 of 2023. Volgens Van der Welle is het echter voorbarig om als belegger nu al voor te sorteren op een periode van economische krimp. Er zijn verschillende redenen waarom de kans gematigd is dat er voor halverwege 2023 al een recessie komt.

Rente ligt nog laag

In het verleden werd een recessie vaak voorafgegaan door een periode waarin de Amerikaanse centrale bank net iets te stevig op de rem trapte door middel van renteverhogingen. Van der Welle: “Dat gebeurt als de beleidsrente van de Federal Reserve uitstijgt boven de zogeheten neutrale beleidsrente. Zover is het nu nog lang niet. De beleidsrente van 0,35% ligt ruim onder de neutrale beleidsrente, die ergens uitkomt tussen 1,7% en 3%. De markt verwacht echter dat de centrale bank de rente dit jaar in verschillende stappen met totaal 2% gaat verhogen, dus daar kan uiteindelijk verandering in komen.”

De gezonde financiële positie van Amerikaanse huishoudens is een tweede reden waarom het recessierisico op korte termijn klein is, omdat de kwetsbaarheid van huishoudens voor rentestijgingen is afgenomen. Van der Welle: “De laatste jaren kenmerkten zich door een periode van forse schuldafbouw. De totale schuld van huishoudens is ongeveer even groot als 100% van de totale omvang van de Amerikaanse economie. Ook als we kijken naar spaargeld hebben consumenten gemiddeld genomen nog een stevige buffer.”

Veel recessies worden voorafgegaan door een periode waarin de prijzen op de huizenmarkt onder druk komen. Een dalende woningwaarde leidt ertoe dat Amerikanen zich minder rijk voelen en dus ook minder uitgeven. Ook in dit opzicht lijkt het omslagpunt nog niet bereikt te zijn. Van der Welle: “Een Amerikaans huishouden is momenteel ongeveer 9% van zijn inkomen kwijt aan hypotheekkosten. In de aanloop naar vorige recessies was dat gemiddeld 13%, zodat er minder geld beschikbaar was voor andere uitgaven.”

Hoge winstmarges

Ten slotte wijzen ook de hoge winstmarges bij beursgenoteerde bedrijven erop dat beleggers zich in ieder geval op korte termijn relatief weinig zorgen hoeven te maken. Van der Welle: “In het verleden gingen er aan een recessie vaak zes kwartalen vooraf waarin de winstmarges daalden. Bedrijven slagen er momenteel echter goed in om hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. Dat komt omdat Amerikaanse consumenten voorlopig nog hogere prijzen willen en kunnen betalen.”

Als de economie daadwerkelijk afkoelt, is dat uiteraard ongunstig voor aandelen. In de aanloop naar een recessie komen bedrijfswinsten onder druk te staan, terwijl ook de waardering daalt. Meestal beginnen de beurskoersen 6 à 7 maanden voor een recessie al te dalen. Dat betekent dat de koerspiek ongeveer 11 maanden na de rentekruising wordt bereikt. Op basis van eerdere recessies zou dat omslagpunt in het voorjaar van 2023 kunnen komen, maar er is uiteraard geen garantie dat de geschiedenis zich in dit opzicht herhaalt. Van der Welle: “In de periode tot het bereiken van die piek, ligt het aandelenrendement historisch gezien hoger dan dat van high yield- en bedrijfsobligaties, die op hun beurt beter presteren dan staatsobligaties.”

De huidige beleidsrente, de goede financiële positie van Amerikaanse huishoudens en het prijszettingsvermogen van bedrijven zijn aanwijzingen dat het voorbarig is om nu al voor te sorteren op een mogelijke recessie in 2023. Van der Welle: “Maar beleggers moeten in het achterhoofd houden dat economen geen glazen bol hebben waarmee precies voorspeld kan worden of en wanneer er een recessie komt.” Op de hoogte blijven van actuele economische ontwikkelingen? Lees de Market Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten