Waarom moet ik mijn fiscale woonland(en) doorgeven?

Als financiële instelling krijgen we in toenemende mate te maken met wetgeving over het verstrekken van informatie en persoonsgegevens. Overheden willen op deze manier meer inzicht krijgen in gegevens van hun inwoners om belastingontduiking tegen te gaan. Per 1 januari 2016 zijn wij als Financiële Instelling verplicht gesteld door de Nederlandse wet om onze klanten te identificeren en na te gaan in welk land zij belastingplichtig (‘fiscal resident’) zijn. Deze wetgeving vloeit voort uit de eerder ingevoerde wet om Amerikaanse klanten te identificeren en bepaalde gegevens te rapporteren aan de lokale belastingdienst.

Op basis van welke gegevens leiden jullie af dat ik meerdere fiscale woonlanden heb?

Bij het openen van een rekening of het wijzigen van gegevens leiden we uit de landgegevens af of u mogelijk in andere landen belastingplichtig bent en vragen we u om uw fiscale woonlanden (opnieuw) op te geven. Landgegevens zijn bijvoorbeeld uw woonland, telefoonnummer en geboorteland.

Wat gebeurd er als ik mijn fiscale woonland(en) niet of te laat doorgeef?

Heeft u na 1 januari 2016 online een rekening geopend of wijzigingen doorgegeven? Dan worden deze gegevens direct vastgelegd in Mijn Robeco, uw persoonlijke omgeving. U verklaart bij het bevestigen van de gegevens dat u deze naar waarheid heeft afgegeven. 

Verandert er in de toekomst iets in uw situatie dat betrekking heeft op uw buitenlandse belastingstatus? Dan dient u dit binnen 30 dagen aan ons door te geven. 

Heeft u voor 1 januari 2016 een rekening geopend en daarna geen wijzigingen meer doorgegeven? Dan kunt u uw fiscale woonlanden zelf doorgeven in Mijn Robeco. Leiden wij meerdere fiscale woonlanden af uit uw gegevens? Dan zullen wij hierover contact met u opnemen. Indien u niet op deze berichtgeving reageert, zullen we na 90 dagen de fiscale woonlanden (die we uit uw landgegevens kunnen afleiden) vastleggen. Landgegevens zijn bijvoorbeeld uw woonland, telefoonnummer en geboorteland.

Wat doet Robeco met mijn gegevens over fiscale woonlanden?

Deze informatie over de fiscale woonlanden wordt doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Indien u fiscaal woonachtig bent buiten Nederland, zullen deze gegevens via de Belastingdienst worden doorgegeven aan de landen waarmee Nederland deze informatie uitwisselt.

Hoe kan ik mijn fiscale woonland(en) wijzigen?

Heeft u online een wijziging aan ons doorgegeven of bent u dit van plan? Dan vragen wij uw Fiscale woonland(en) online uit. Dit gebeurt in uw persoonlijke omgeving in Mijn Robeco. U verklaart bij het bevestigen van de gegevens deze naar waarheid te hebben afgegeven. 

Heeft u een e-mail van ons ontvangen naar aanleiding van een schriftelijke wijziging? Dan kunt u hiervoor het formulier ‘Bepalen belastingstatus Particulier’ invullen. U kunt het formulier en de aanvullende gegevens uploaden in Mijn Robeco door bij Mijn Gegevens te kiezen voor Document uploaden. 

Heeft u een zakelijke rekening? Dan kunt u het formulier ‘Bepalen belastingstatus Zakelijk’ gebruiken.

Waarom wordt er gevraagd naar Amerikaans ingezetenschap?

Wij vragen hiernaar wanneer u contactgegevens heeft doorgegeven die betrekking hebben op de Verenigde Staten. 

Per medio 2014 zijn wij als Financiële Instelling verplicht gesteld door de Nederlandse wet om namens de Amerikaanse belastingdienst te controleren of onze klanten Amerikaanse personen zijn zoals omschreven in de Nederlandse wet. Daarom verzoeken wij u het formulier ‘Bepalen belastingstatus VS Particulier’ in te vullen. 

Let op! Wanneer wij geen formulier van u ontvangen, zullen we u als Amerikaans persoon aanmerken in de rapportage aan de Nederlandse Belastingdienst. 

Heeft u een Zakelijke rekening geopend? Dan kunt u het formulier ‘Bepalen belastingstatus VS Zakelijk’ gebruiken. 

Let op! indien wij deze niet retour ontvangen binnen 30 dagen na het openen van de rekening, wordt uw rekening verwijderd. 

U kunt het formulier en de aanvullende gegevens uploaden in Mijn Robeco door bij Mijn Gegevens te kiezen voor Document uploaden.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten