Hoewel de Europese economie nog niet met een overtuigend herstel bezig is, is de euro sinds een halfjaar bezig met een opmars ten opzichte van andere munten. Voor één euro moet nu 1,35 dollar worden neergeteld. Is dat eigenlijk erg? De mogelijke voor- en nadelen van een dure euro op een rij.

Voordeliger tanken
De olieprijs is genoteerd in dollars. Als voor één dollar minder euro's hoeven te worden afgerekend, wordt een vat olie goedkoper. Dat is te merken aan de pomp: de benzineprijs pakt lager uit dan bij een zwakke euro ten opzichte van de dollar.

Voordelig reizen naar de VS
Met een relatief goedkope dollar wordt reizen in de Verenigde Staten een stuk voordeliger. Ook voor Amerikaanse producten hoeven we minder diep in de buidel te tasten. Wilt u goedkoop shoppen in de VS, dan is dit een uitgelezen moment.

Goedkope producten uit de VS
Voor voordelige producten uit de VS hoeft u overigens niet per sé het vliegtuig te pakken. Ook producten die in Amerika zijn gemaakt en naar Nederland worden ingevoerd, zijn nu goedkoper. Of u inderdaad voordeliger uitbent, valt nog wel te bezien: het hangt ervan af of winkeliers het prijsvoordeel volledig doorberekenen aan hun klanten.

Prijzendruk in Europa
Omdat Amerikaanse producten relatief goedkoper zijn, staan Nederlandse concurrenten onder druk hun prijzen te verlagen. Anders prijzen ze zichzelf letterlijk uit de markt.

Lagere economische groei
Aan een dure euro kleven niet alleen voordelen. Omdat Nederlandse producten relatief duur zijn, is de kans groter dat Nederland (en andere eurolanden) minder producten en diensten kunnen uitvoeren. Dat kan de economische groei in de weg zetten en uiteindelijk leiden tot toenemende werkloosheid.

Hoger rendement op Europese obligaties
Een sterke euro is goed nieuws voor beleggers in Europese obligaties. Zij profiteren van de stijgende koers. Beleggers in aandelen van bedrijven die veel in de VS produceren kunnen misschien profiteren van een oplopende beurskoers. Minder gunstig zijn de vooruitzichten voor bedrijven die veel uit Europa exporteren. Hun omzet kan onder druk komen en dat kan ook zijn weerslag hebben op de beurs.

Dure euro nekt economische groei
Het afgelopen halfjaar is de euro ruim 12 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en 11 procent ten opzichte van het Britse pond. Afgezet tegen de Japanse yen is de stijging nóg groter: 35 procent.

'Gevaarlijk hoog', noemde vertrekkend Eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker de koers van de euro onlangs. Dat is niet zo verwonderlijk, want een dure euro zet de export fors onder druk en dat nekt de economische groei.

Een algemene vuistregel is dat een waardestijging van 10 procent gedurende langere periode (enkele kwartalen) de economische groei met één procentpunt drukt. Bij een economische groei van 8 procent is dat niet zo dramatisch. Maar bij een economie die schommelt tussen krimp en groei, kan dit een grote impact hebben.

Afgenomen zorgen
De koersstijging van de euro wordt toegeschreven aan afgenomen zorgen over de Europese schuldencrisis. De stijging werd namelijk ingezet in augustus, vlak nadat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), had aangekondigd dat hij er alles aan zou doen om de euro te redden. De angst dat de eurozone uiteen zal vallen is door die speech fors afgenomen.

Zie ook: http://www.economist.com/content/big-mac-index