Er staat een nieuwe generatie groeimarkten op, die in de toekomst wellicht het stokje gaat overnemen van traditionele opkomende markten als China en Brazilië. Drie beleggingsexperts over hun favoriete markten.

Vanwege hun sterke groeicijfers staan landen als China, India en Brazilië al enkele jaren bij beleggers op de radar. In de coulissen staat een aantal andere landen te trappelen om deze positie over te nemen: de zogeheten frontier markets. Drie beleggingsexperts van Robeco tippen hun favoriete markten.

Pakistan
Het voordeel van een markt die nog onderontwikkeld is, is dat bedrijven grote stappen vooruit kunnen maken, meent Michiel van Voorst, fondsmanager bij Robeco, vanuit Hongkong. “Neem Pakistaanse banken. Simpel bankieren is daar voor banken heel winstgevend. Dit komt ook doordat er in de bankwereld nauwelijks concurrentie is, waardoor een handvol banken de hele markt in handen heeft.” Een ander pluspunt is dat Pakistan een heel jonge bevolking kent. Ook zijn veel bedrijven ondergewaardeerd op de beurs. Pakistan ligt wel in een politiek instabiele regio. “Maar dat is altijd zo geweest. En ondertussen gaat de business vaak gewoon door”, zegt Van Voorst.

Qatar
Economische groeicijfers van meer dan 15 procent waren de afgelopen jaren niet ongebruikelijk in Qatar. Maar deze cijfers zullen de komende jaren wel wat afzwakken, verwacht Rob Schellekens, specialist opkomende markten bij Robeco. “Qatar heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van de expansie van LNG-projecten, voor de winning van vloeibaar gas. De rek is er nu een beetje uit, maar er wordt nog altijd een groei van 5 tot 6 procent verwacht.”
Dit is volgens Schellekens grotendeels te danken aan een flinke stroom toekomstige overheidsinvesteringen. In de aanloop naar het WK voetbal in 2022 zullen de komende jaren onder meer een nieuw vliegveld, een diepwaterhaven en veel stadions en hotels verrijzen. Daarnaast zijn staatsfondsen volop bezig om inkomsten uit olie en gas te investeren. Qatar heeft ook een heel sterke balans: de overheidsschuld is laag en het land heeft grote financiële reserves en een begrotingsoverschot. Verder zijn veel bedrijven op de beurs aantrekkelijk gewaardeerd en worden er redelijk hoge dividenduitkeringen betaald. En last but not least is Qatar een baken van politieke stabiliteit in het verder onrustige Midden-Oosten.

Zambia
Frontier market-beleggers in Afrika focussen zich vaak vooral op het olierijke Nigeria. Maar er zijn volgens fondsmanager Cornelis Vlooswijk meer interessante markten op dit continent. “Een goed voorbeeld is Zambia. Dit land is de op vijf na grootste koperproducent ter wereld. Dat zorgt voor werkgelegenheid, belastinginkomsten en een toevoer van dollars waarmee het land de import kan financieren.”
Dit alles leidt tot een toenemende welvaart. Daar profiteren op hun beurt weer veel bedrijven van, zoals banken, die meer leningen verstrekken en bankrekeningen openen voor Zambianen. In 2012 groeide de economie met 7 procent en voor 2013 wordt eenzelfde groeipercentage verwacht.
Net als Qatar is ook Zambia in politiek opzicht vrij stabiel. “Eind 2011 heeft de oppositieleider de verkiezingen gewonnen en die machtswisseling is soepel verlopen. Tot eind 2016 weet de belegger waar hij aan toe is”, aldus Vlooswijk.