In het eerste kwartaal van 2013 werden wereldwijd zo’n 8.100 overnames of fusies van beursgenoteerde bedrijven aangekondigd. Dat is het laagste aantal in meer dan acht jaar. De rust op de overnamemarkt is opmerkelijk, aangezien er in ieder geval aan geld geen gebrek lijkt te zijn. In totaal hebben Amerikaanse bedrijven ongeveer 1.700 miljard dollar (omgerekend 1.300 miljard euro) in kas en in Europa komt de gezamenlijke kaspositie van beursgenoteerde concerns op meer dan 350 miljard euro. De lage rente zorgt er bovendien voor dat bedrijven tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor het financieren van eventuele aankopen.

Overnameradar
Hoewel het aantal transacties nu nog laag ligt, staan overnames en fusies wel steeds meer op de radar bij ondernemingen. In maart maakte adviesbureau Brunswick Group bekend dat 97 procent van de topmannen van grote Amerikaanse bedrijven verwacht dat het aantal transacties dit jaar hoger ligt dan in 2012. Uit hetzelfde onderzoek kwam overigens naar voren dat twijfels over het economisch herstel de belangrijkste reden zijn om een nieuwe aankoop voorlopig uit te stellen.

Durfkapitalisten slaan slag
Waar bedrijven nog terughoudend zijn, slaan investeringsmaatschappijen juist steeds vaker hun slag. Deze durfkapitalisten kopen vaak veelal met geleend geld een bedrijf, om dat na enkele jaren later in afgeslankte, opgesplitste of samengevoegde vorm met winst door te verkopen. In Nederland hebben investeringsmaatschappijen in de afgelopen maanden een bod uitgebracht op koffiebedrijf DE Master Blenders en apotheekketen Mediq. En op de Amerikaanse beurs probeert oprichter Michael Dell met steun van durfkapitalisten computerconcern Dell voor 18,8 miljard euro op te kopen. In 2013 zijn investeringsmaatschappijen in de VS bij meer transacties betrokken dan gewone ondernemingen.

Stemmingsmeter
Beleggers hebben twee goede redenen om overnameactiviteit in de gaten te houden. Een toenemende overnameactiviteit is vaak een aanwijzing voor een verbeterende stemming op financiële markten. Een onderneming die zich zorgen maakt, zal immers niet snel een beroep doen op de kasreserves of zich in de schulden steken. Daarnaast zorgt een overnamebod gebruikelijk voor een flinke koersstijging. Om aandeelhouders te verleiden om hun aandelen aan te melden, ligt een bod gebruikelijk aanzienlijk hoger dan de koers. In Europa is deze overnamepremie 25,9 procent volgens onderzoek van Frankfurt School of Finance en Management, terwijl deze in de Verenigde Staten zelfs 37,8 procent is.