Terwijl Europa blijft voortmodderen, maakt de Amerikaanse economie een opmerkelijke comeback. Gaan de Verenigde Staten de groeikar trekken?

Nadat ze jarenlang beleggers moesten teleurstellen, kunnen Amerikaanse autofabrikanten eindelijk weer goed nieuws melden: zij zien de autoverkopen in hun thuismarkt al maanden achter elkaar met dubbele cijfers groeien.

Deze ontwikkeling is kenmerkend voor de stand van de Amerikaanse economie: deze krabbelt aardig overeind. Terwijl de eurozone dit jaar afstevent op een krimp met 0,3 procent, voorziet het IMF voor de Amerikaanse economie een groei van 1,9 procent. In 2014 zal de groei naar verwachting versnellen naar 3 procent.

Vertrouwen
Wat is het geheim? De belangrijkste reden is vertrouwen, meent Ronald Doeswijk, chief strategist bij Robeco. "In de eurozone heerst veel onzekerheid: over het voortbestaan van de euro, de aanpak van de problemen en de omvang van de bezuinigingen."
Deze situatie staat in schril contrast met de Verenigde Staten. "Geen Amerikaan twijfelt over het voortbestaan van de dollar", licht Doeswijk toe. "Er heerst ook geen angst over de omvang van de bezuinigingen. De overheid gaat heel geleidelijk te werk; zij wil eerst de economische groei aanzwengelen en dan pas in de kosten snijden."

Stijgende huizenprijzen
Het toenemende consumentenvertrouwen leidt volgens hem tot een zelfversterkend proces van economische groei. De detailhandelsverkopen trekken aan en in het kielzog de industriële productie. Dit leidt tot een toenemende werkgelegenheid. Ook de bodem in de huizenmarkt lijkt bereikt: de woningbouw zit weer in de lift en de huizenprijzen stijgen. "Als het prijsherstel doorzet en meer woningen weer boven water komen, zal het consumentenvertrouwen verder toenemen en zullen de consumentenbestedingen verder toenemen", verwacht Doeswijk.

Schaliegasrevolutie
Een andere factor die de Amerikaanse economie van rugwind voorziet is de recente ontdekking van grote schaliegasreserves. Omdat de VS, in tegenstelling tot Europa en China, al beschikt over een uitgebreid netwerk van pijpleidingen heeft, is schaliegas bovendien relatief goedkoop. Deze ontwikkelingen hebben afgelopen jaar geleid tot een daling van de energieprijzen in de VS met veertig procent.
Hierdoor houden Amerikaanse consumenten en bedrijven meer geld over en zien Amerikaanse ondernemingen hun concurrentiepositie verbeteren. De lagere energiekosten maken het voor fabrieken bovendien aantrekkelijker om hun productie naar de VS te verhuizen, wat een extra stimulans is voor de werkgelegenheid.

Bezuinigingen
Toch is het niet uitsluitend hosanna. Dè uitdaging voor de VS is het terugdringen van het torenhoge begrotingstekort. De Amerikanen ontkomen niet aan bezuinigingen, erkent Doeswijk. Maar deze zullen volgens hem geleidelijk worden doorgevoerd. "Bovendien voert de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, een ruimhartig beleid, waarbij ze de rente voorlopig niet verhoogt en de komende periode nog volop staatsobligaties blijft opkopen."
Doeswijk is daarom niet bang dat de bezuinigingen de economische groei in de kiem zullen smoren. "Het effect op de economische groei bedraagt slechts enkele tienden van een procent. Dat valt wel op te vangen door verbeteringen op veel fronten."