‘Nieuwe productietechnologieën zullen een Derde Industriële Revolutie op gang brengen’, voorspelt Henk Grootveld, fondsmanager bij Robeco. Hoe profiteert hij hiervan als belegger?

De Derde Industriële Revolutie
Na de Eerste Industriële Revolutie, met de uitvinding van de stoommachine, en de Tweede Industriële Revolutie, met de introductie van massaproductie en lopende banden, bevinden we ons aan de vooravond van de Derde Industriële Revolutie. Producten worden steeds meer geïndividualiseerd, ze worden weer dicht bij de consument gemaakt en start-upkosten gaan nagenoeg verdwijnen.
 
‘De VS halen steeds meer industrie terug naar eigen land’

Slimme robots
Nieuwe technologieën zoals robotica en kunstmatige intelligentie zorgen er al voor dat slimme robots chirurgische ingrepen verrichten, koeien melken en straaljagers bedienen. Grootveld verwacht dat deze technologieën zich razendsnel naar andere industrieën zullen verspreiden. ‘Bedrijven die deze Derde Industriële Revolutie vormgeven, zullen een enorme groei doormaken’, verwacht Grootveld.

De wederopstanding van de VS
Het eerste land dat hiervan zal profiteren, is de Verenigde Staten. Grootveld spreekt zelfs al van een ‘wederopstanding van de VS’. De VS halen steeds meer industrie terug naar eigen land. Grootveld schrijft dit toe aan drie ontwikkelingen: lagere energiekosten, het einde van goedkope arbeid uit China, en nieuwe productietechnologieën.

Lagere energiekosten
Door de schalierevolutie beschikt de Verenigde Staten over een nieuwe, goedkope energiebron. ‘Niet alleen bezorgt dit de VS een concurrentievoordeel, de verwachting is dat het land tegen 2035 zelfvoorzienend is op het gebied van energie’, aldus Grootveld.
 
Het einde van de goedkope arbeid uit China
De arbeidskosten in China lopen de laatste jaren zeer sterk op. Zo stegen volgens Boston Consulting Group (BCG) de lonen van Chinese fabrieksarbeiders maar liefst 19% per jaar tussen 2005 en 2010. En de Chinese regering streeft naar een jaarlijkse verhoging met 13% van het minimumloon tot 2015. Reële loonkosten in de VS dalen daarentegen.
 
‘Robot apps downloaden’

Nieuwe productietechnologieën
Door technologische vernieuwing en de afnemende arbeidspool in Europa en de VS vanwege de vergrijzing, heeft de robotica een grote vlucht genomen. Grootveld noemt het voorbeeld van Robot Baxter, ontworpen door Rethink Robotics. 

‘Baxter is in staat om productietaken uit te voeren en hierbij veilig en intelligent naast mensen te werken’, legt Grootveld uit. ‘De robot heeft ‘gezond verstand’ – gebaseerd op menselijk gedrag – en kan zich aanpassen aan zijn taak en omgeving.’ Baxter vergt geen complexe programmering of dure integratie. Robots worden dan ook steeds goedkoper. ‘Het zal niet lang meer duren of we kunnen allemaal apps downloaden om onze eigen robot een nieuwe taak te laten uitvoeren, net zo gemakkelijk als het downloaden van een app op onze iPhones nu gaat’, voorspelt Grootveld. 

Productie steeds meer lokaal
Samen met andere nieuwe technologieën, zoals 3D-printen, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie, maakt dit de productie van goedkope, op maat gemaakte producten voor de massa mogelijk. ‘De productie zal steeds flexibeler kunnen worden aangepast aan de vraag, en zal ook steeds meer lokaal kunnen plaatsvinden’, verwacht Grootveld. Volgens BCG zal 30% van de huidige invoer uit China in 2020 weer in de VS zelf geproduceerd worden.

Beleggen in de Derde Industriële Revolutie
Hoe profiteert Grootveld hier nu van als belegger? ‘Ik beleg via themafondsen in een aantal langetermijntrends, zoals de digitalisering van consumptie, of het toenemende belang van infrastructuur. De Derde Industriële Revolutie is een relatief nieuw thema.’ 

Beleg in de bedrijven achter de schermen
Op welke aandelen richt Grootveld zich dan? Als je niet weet welk bedrijf echt de winnaar gaat worden, is het slim om te beleggen in die bedrijven die de industriële revolutie mogelijk maken. De bedrijven ‘achter de schermen’, bij wijze van spreken. We beleggen bijvoorbeeld in Keyence, een Japanse onderneming die sensoren maakt. ‘Ik verwacht dat we ons over tien jaar kunnen verplaatsen met auto’s die zelf rijden. Die zitten vol sensoren. Aangezien ik op dit moment niet kan voorspellen wie die auto’s als eerste op de markt zal brengen – bijvoorbeeld BMW of Audi – beleg ik in de sensoren. Die moeten er sowieso komen.’

Een ander voorbeeld dat Grootveld noemt, is Rockwell Automation. ‘Nieuwe fabrieken vergen een hoge graad van automatisering voor complexe, industriële processen. Rockwell maakt dit mogelijk. We beleggen ook in het Amerikaanse 3D Systems, een producent van 3D-printers voor consumenten en de industrie.
 
Eerst de VS, dan de rest
Is dit nu weer een typisch staaltje innovatie van de Amerikaanse economie? ‘De Amerikanen zijn door de ongekende veerkracht van hun economie de eersten die van deze nieuwe trend profiteren, maar deze zal zeker niet aan hen voorbehouden blijven’, meent Grootveld. ‘Ford heeft bijvoorbeeld zijn productie al grotendeels overgebracht van België en Engeland naar Spanje. En ook in de textielindustrie voorzie ik een steeds grotere rol voor een land als Spanje. De ontwikkelingen in de VS zijn slechts het begin’, aldus Grootveld.